Atentat asupra credinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atentatul terorist eşuat, organizat sâmbătă la Stockholm, în plin post al  Crăciunului, reprezintă, de fapt, un atentat asupra obiceiurilor şi tradiţiilor occidentale.

Forţele de securitate din Germania şi din alte ţări vestice au avertizat, nu cu multă vreme în urmă, asupra pericolului terorist care planează asupra Europei. Şi iată că s-a întâmplat în Suedia. Pentru cei care au fost acolo, momentul, se înţelege, a fost cumplit: atmosferă de sărbătoare, stradă cu magazine de cadouri şi deodată explodează o bombă, ia foc o maşină şi un tânăr irakian, atentatorul, sare în aer.

Dacă atacatorul şi-ar fi dus planul până la capăt, ar fi murit mulţi oameni. Se ştie că cele patru săptămâni de Advent şi Crăciunul sunt iubite de mai toată lumea. Inclusiv unii dintre musulmani cumpără tradiţionala coroniţă de brad în zilele de Crăciun. Pentru creştinii din Vest, Naşterea Domnului este cea mai mare sărbătoare religioasă de peste an, este momentul în care vrem să devenim mai buni, mai înţelegători.

Este şi momentul potrivit pentru a fi speculat de inamicii lumii occidentale. Orice bombă face un zgomot asurzitor în această perioadă liniştită din an. Iar adevărul este că nu prea ai cum să te fereşti de astfel de terorişti sinucigaşi. Siguranţa noastră este în mâinile forţelor de securitate, a poliţiei şi serviciilor secrete, care, probabil, vor menţine un grad de alertă ridicat şi după Anul Nou. Ele pleacă de la premisa că au de-a face cu reţele bine organizate, pe care le pot identifica dacă supraveghează aeroporturile, gările şi locurile publice.

Însă atacatorul din Suedia a acţionat de unul singur. Un tânăr frustrat, care trăia în Occident şi care a mulţumit astfel Suediei. Pe viitor, trebuie să luăm în calcul şi teroriştii care acţionează singuri. Oamenii din Israel trăiesc astfel de situaţii mai mereu, pendulând între frica declanşată de alertele teroriste şi dorinţa de a se bucura de o viaţă normală. Rezistenţa Europei, care încă nu se teme de insecuritate, nu a fost pusă la încercare.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite