Atentat în vestul Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda asigurărilor date de autorităţile chineze, succesiunea de atacuri umbreşte atmosfera Olimpiadei Opt persoane au murit în urma unui atentat petrecut în provincia Xinjiang.

În ciuda asigurărilor date de autorităţile chineze, succesiunea de atacuri umbreşte atmosfera Olimpiadei

Opt persoane au murit în urma unui atentat petrecut în provincia Xinjiang. Această regiune din vestul Chinei cunoaşte o recrudescenţă a activităţii teroriste.

Atentatul s-a produs ieri, între orele 3.20 şi 4.00 (22.20-23.00 ora României), în oraşul Kuqa din provincia majoritar musulmană Xinjiang, situată în extremitatea vestică a Chinei.

Atacatorii au aruncat dispozitive explozibile dintr-un taxi, vizând un comisariat de poliţie şi câteva sedii comerciale şi industriale.

Exploziile au fost urmate de focuri de armă, în urma cărora au fost ucişi trei dintre terorişti. Alţi patru s-au sinucis imediat după atacuri.

Măsuri de securitate

"Nu cred că atentatul va avea consecinţe asupra Jocurilor Olimpice. Nu cred că a fost legat de Olimpiadă", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Wang Wei, vicepreşedintele Comitetului de organizare a J.O. de la Beijing. Guvernul a luat toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea sportivilor, ţinând cont de tragedia care s-a produs în 1972, cu prilejul Jocurilor Olimpice de la München, când au fost ucişi 11 atleţi israelieni.

Serviciile chineze antiterorism, care numără 100.000 de membri, veghează la buna desfăşurare a Olimpiadei. Autorităţile de la Beijing au anunţat că atentatul de la Kuqa a fost comis de forţele islamice uigure, care militează pentru independenţa provinciei Xinjiang. Într-un recent mesaj video, un grup separatist uigur a revendicat mai multe atentate anterioare şi a ameninţat că va mai comite atacuri în timpul Olimpiadei.

Incident la Beijing

Socrii antrenorului neozeelandez al echipei de volei a SUA, care participă la Jocurile Olimpice, au fost victimele unei agresiuni comise de un chinez într-un cartier turistic din Beijing.

În urma atacului, Todd Bachman a fost ucis, iar soţia acestuia se află internată în stare critică. Ucigaşul s-a sinucis imediat după ce i-a înjunghiat. Vicepreşedintele Wei a explicat că este "un caz izolat" şi a ţinut să sublinieze că nu crede că turiştii americani sunt în mod special vizaţi de astfel de atacuri.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite