Atentat la libertatea presei: 85 de jurnalişti au fost ucişi în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare săptămână a anului 2010 au fost ucişi doi jurnalişti, într-o încercare de a pune capăt libertăţii presei, conform unui raport întocmit de International News Safety Institute (INSI).

Potrivit sursei citate, din totalul de 97 de jurnalişti care au murit anul trecut în 30 de ţări, 85 au fost ucişi. Surprinzător este că nu corespondenţii care au transmis din zone de război se află printre majoritatea victimelor, ci acei jurnalişti care au încercat să scoată la iveală cazurile de corupţie şi crimă organizată.

"Numărul victimelor rămâne inacceptabil de ridicat. Este un preţ teribil pentru ştirile noastre", a declarat directorul INSI, Rodney Pinder, precizând totuşi că anul trecut au murit 133 de jurnalişti.

Ţara în care şi-au pierdut viaţa cei mai mulţi jurnalişti (16) în 2010 este Pakistan, într-un val de violenţe ce continuă să facă victime şi în acest an. Trupul ciuruit de gloanţe al lui Ilyas Nazar, un tânăr reporter de 22 de ani, a fost găsit pe marginea drumului, în urmă cu opt zile.

Puţini dintre ucigaşii jurnaliştilor sunt aduşi în faţa justiţiei, notează The Guardian.

"Jurnaliştii trebuie să fie capabili să-şi poarte singuri de grijă, în special cei din ţările în care statul nu-şi asumă responsabilitatea pentru îngrijirea şi protecţia civililor", a declarat Rodney Pinder.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite