Astronomii au descoperit o „planetă de diamant“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Planeta de diamant" este de cinci ori mai mare decât Pământul şi se învârte în jurul unei mici stele din Calea Lactee.

Descoperirea a fost făcută de un grup internaţional de oameni de ştiinţă care studiau steaua J1719-1438, situată la 4000 de ani lumină de Pământ, relatează agenţia Itar-Tass.

Această stea neobişnuită, cu un diametru de 20 kilometri, care aparţine unei clase de pulsari, se roteşte în jurul axei sale, cu 100 de rotaţii pe secundă, şi emite unde radio puternice. Cercetătorii au observat un puls neregulat a acestor unde radio ceea ce i-a determinat să creadă că în drumul lor se interferează cu un obiect spaţial şi astfel au dat peste „Planeta de diamant".

Acestă exoplanetă - planetă care orbitează în jurul altei stele decât Soarele - ar fi compusă în mare parte din carbon. „Istoria dezvoltării sale şi densitatea sa remarcabilă sugerează că acesta este compusă din carbon, şi, astfel, un diamant masiv este pe orbită în jurul unei stele neutronice", a declarat Matthew Bailes de la Universitatea Tehnologică Swinburne din Melbourne, Australia, citat de postul de televiziune TF1.

Potrivit astronomilor, ea este parte a unei stele mai mari pe cale de dispariţie care a lăsat în urmă doar un nucleu de carbon şi oxigen, similar cu diamantele terestre.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite