Aşteptăm Raportul către Ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atitudinea autorităţilor române faţă de recentul Raport, publicat de Comisia Europeană, despre funcţionarea sistemului judiciar, anticorupţie, în general, despre calitatea statului de drept în România a fost aceea a vinovatului scorţos care spune celor din jur că va face tot cum vrea el.

Mai mult, aceleaşi autorităţi se socot ele însele victime ale „nedreptăţilor" cu care i-ar trata nu numai Comisia Europeană, ci şi statele membre ale Uniunii Europene. Curând, probabil, vom auzi vocile aceloraşi autorităţi, spunând că oarecare „agenturi străine" ar intenţiona să oprească accesul românilor în Spaţiul Schengen, absorbţia fondurilor europene, intrarea în Euroland şi chiar să conteste seriozitatea şi determinarea statului român de a mai fi membru al Uniunii Europene.

Ciudat este că o dezbatere de substanţă asupra concluziilor respectivului Raport a fost evitată de autorităţile române. Deşi efectele deficienţelor semnalate de Comisia Europeană sunt simţite de cetăţeni, aceştia au lipsit totalmente din decor. Într-o manieră aparţinând primitivismului manipulării şi dezinformării, cetăţenilor li s-au oferit meniuri DD, aproape la fel ca în campaniile electorale de anul trecut, însoţite de ingredientele fricii, de neprietenia străinilor şi spaimele prelungite ale crizei economice.

Acest comportament al autorităţilor noastre indică eludarea obligaţiei lor principale, aceea de a oferi cetăţenilor bunurile publice absolut necesare funcţionării societăţii, dar şi eschivarea faţă de datoria de a da seamă permanent celor care i-au mandatat, democratic, cu funcţiile publice de mare răspundere în stat.

Se constată că cetăţenii români nu află răspunsuri de la propriile autorităţi şi de la politicienii români la cauzele puţinelor progrese în domeniul reformei justiţiei, după iulie 2009, de ce se menţine o eficienţă slabă a procedurilor ce obstrucţionează consecvenţa jurisprudenţei, cine şi ce împiedică responsabilizarea sistemului judiciar. Într-o exprimare mai concentrată, cetăţeanul român se simte primejduit, acasă la el, din cauza anihilării funcţiilor statului de drept de către cei care ar trebui să-l susţină, de propriile autorităţi, dar şi de incompetenţa şi neangajarea politicienilor populişti şi mercantili, dimpreună cu o societate civilă amorţită şi, câteodată, amnezică.

La baza întocmirii Raportului în discuţie au stat documentele prezentate de autorităţile noastre, chestionarele completate de oficiali români, interviuri şi constatări „în teren", dar şi percepţiile publice, mass-media etc. În acest context, este dificil de înţeles intenţia autorităţilor de la Bucureşti de a transmite statelor membre încă un raport, care să le informeze corect (?). Ne întrebăm, aşa cum deja o face multă lume: este vorba de alte rapoarte ale aceloraşi autorităţi de la noi, ori de ale altor autorităţi sau este pur şi simplu o mecanică de reacţie externă? Căci mai degrabă autorităţile române s-ar grăbi să prezinte un raport de acţiuni şi fapte concrete, reale, pe care cetăţenii români să le simtă că aduc îmbunătăţiri situaţiei din justiţie, să întărească şi să eficientizeze statul de drept, iar integritatea şi determinarea demnitarilor şi funcţionarilor publici de la noi să fie dincolo de orice îndoială.

Căci mesajul central al Raportului CE este îndreptat către autorităţile noastre, spunând: „domnilor guvernanţi şi conducători ai Justiţiei, străduiţi-vă să daţi cetăţenilor României şi celorlalţi cetăţeni europeni fapte concrete de rezolvare a problemelor Justiţiei, anticorupţiei şi statului de drept! Aşadar, aşteptăm Raportul autorităţilor noastre către Ţară!

Negociator-şef cu UE

Vasile Puşcaş (58 de ani) a fost negociatorul-şef al României cu Uniunea Europeană, în perioada 2000-2004. În timpul mandatului său, Bucureştiul a încheiat toate capitolele de negociere la 17 decembrie 2004. Din decembrie 2008 până în octombrie 2009 a condus Departamentul pentru Afaceri Europene, aflat în subordinea Guvernului.

UE în paginile „Adevărul"

Începând de săptămâna viitoare, cititorii „Adevărul" vor avea în fiecare zi de luni o pagină de „Uniunea Europeană": despre deciziile importante luate la Bruxelles, despre modul în care îi afectează ele pe români, în ce măsură le va influenţa viitorul pe termen scurt şi pe termen lung. Cel ce va descifra hotărârile Uniunii este fostul negociator al României pentru UE, prof. dr. Vasile Puşcaş.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite