Asistentele bulgare, din nou condamnate la moarte!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Verdictul Curţii Supreme epuizează procedurile judiciare începute în urmă cu opt ani Curtea Supremă a Libiei a confirmat, ieri, condamnarea la moarte a celor cinci asistente bulgare şi

Verdictul Curţii Supreme epuizează procedurile judiciare începute în urmă cu opt ani

Curtea Supremă a Libiei a confirmat, ieri, condamnarea la moarte a celor cinci asistente bulgare şi a medicului palestinian, acuzaţi că au contaminat cu virusul HIV peste 400 de copii. A fost respins astfel ultimul recurs posibil, formulat de avocaţii acuzaţilor la 17 februarie. Singura speranţă este acum o achitare din partea ultimei instanţe judiciare, care poate schimba soarta condamnaţilor la moarte.

Intervievaţi de postul naţional de radio din Bulgaria, avocaţii asistentelor şi-au exprimat dezamăgirea faţă de confirmarea pedepsei capitale. "Justiţia libiană a scris o pagină tristă şi ruşinoasă în istoria sa. E clar că au fost sacrificate pentru alte obiective", a spus avocatul Traian Markovski. El s-a declarat, totuşi, convins că execuţiile nu vor avea loc, iar condamnatele se vor întoarce în Bulgaria. Adjunctul ministrului bulgar al afacerilor externe, Feim Ceaucev, a spus că decizia Curţii Supreme libiene "nu a fost neaşteptată".

Consiliul superior al instanţelor judiciare ar putea comuta pedeapsa capitală în închisoare pe viaţă şi, în acest caz, condamnatele ar putea să-şi ispăşească pedeapsa în Bulgaria, în virtutea unui acord bilateral dintre cele două ţări. Opinia publică a fost uimită de noul verdict, deoarece a venit după ce Fundaţia Gadhafi, prezidată de fiul liderului libian, anunţase că familiile copiilor contaminaţi ar fi ajuns la o înţelegere cu acuzaţii în privinţa unor indemnizaţii financiare. Dimpotrivă, agenţiile de presă au relatat ieri că părinţii copiilor bolnavi de SIDA au cerut condamnarea la moarte.

Consiliul Europei, "scandalizat"

Ieri, Consiliul Europei s-a declarat "scandalizat" de "parodia de justiţie" ale cărei victime au fost asistentele bulgare şi medicul care o obţinut, între timp, cetăţenie bulgară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite