Asia şi Occidentul, cu ochii pe Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Phenianul a anunţat că va trimite un satelit pe orbită, dar ţările vecine cred că e vorbade un test al unei rachete nucleare intercontinentale şi sunt pregătite să reacţioneze.

Ţările din Asia, în special Japonia şi Coreea de Sud, sunt în alertă maximă. Ieri a fost prima zi a intervalului anunţat de Coreea de Nord pentru lansarea rachetei sale (12-16 aprilie) .

Premierul japonez, Yoshihiko Noda, a vorbit joi, cu câteva minute înainte de ora locală 07.00 (01:00, ora României), înainte de deschiderea intervalului orar zilnic în care Phenianul a comunicat că va lansa racheta: 7.00-12.00 (01:00 - 06:00, ora României).

Lansarea a fost programată pentru a fi cât mai aproape de ziua de 15 aprilie, aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Kim Il-sung, fondatorul Coreei de Nord. „Noi suntem pregătiţi pentru orice eventualitate", a declarat Noda.

Rachete în centrul Tokyo

Japonia şi aliaţii săi, în special SUA, au solicitat în repetate rânduri Phenianului să renunţe la această lansare pe care ei o consideră ca fiind un test cu rachetă balistică. Guvernul japonez a înfiinţat o celulă de criză. Funcţionari şi experţi au fost reuniţi într-un birou special, cu scopul de a colecta şi analiza informaţii în zilele următoare.

Racheta, pregătită de lansare

Racheta urmează a fi lansată de la baza Tongchang-ri, în nord-vestul Coreei de Nord. Prima porţiune ar urma să cadă în Marea Galbenă, iar cea de-a doua în estul Filipinelor, survolând sudul Japoniei.  Dată fiind posibilitatea căderii lansatorului sau a rămăşiţelor pe teritoriul lor, Japonia şi Coreea de Sud s-au pregătit să elimine racheta dacă e necesar.

Rachete sol-aer Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) au fost instalate în centrul oraşului Tokyo şi în regiune pentru a proteja metropola cu 35 de milioane de locuitori, dar şi în arhipelagul Okinawa. Trei distrugătoare dotate cu sisteme de luptă Aegis şi rachete de interceptare Standard Missile-3 (SM-3) au fost de asemenea amplasate în Marea Chinei Orientale.

Racheta, pregătită de lansare



Fostul lider nord-coreean Kim Jong-il, decedat în decembrie, îşi îndeamnă ţara, în testamentul său, să continue să dezvolte arme nucleare, biologice şi rachete balistice, scrie o revistă japoneză în ediţia de joi.

„Să aveţi în vedere că dezvoltarea permanentă şi menţinerea de arme nucleare, rachete balistice şi arme biologice e singurul mod de a menţine pacea în Peninsula Coreeană. Să nu lăsaţi niciodată garda jos", scrie fostul lider, potrivit săptămânalului „Shukan Bunshun".

infografie

Centenarul naşterii lui Kim Il-sung

Conform acestei reviste, Lee Yun-keol, directorul Centrului de cercetare sud-coreean NK Strategic Information Service Centre (NKSIS), a aflat ultimele dorinţe ale lui Kim Jong-il, tatăl noului lider nord-coreean Kim Jong-un, printr-o „persoană foarte apropiată de un oficial nord-coreean de rang înalt".

„Lee (Yun-keol) ne-a dat numele şi funcţia sursei sale, iar în acest fel am apreciat că informaţiile de care dispune sunt credibile", a precizat săptămânalul în acest articol.

Fiul şi moştenitorul lui Kim Jong-il, Kim Jong-un  (30 de ani), a fost promovat în cel mai important post militar al regimului: preşedinte al Comitetului Militar Central al Partidului Muncii din Coreea de Nord. El ocupă acum toate funcţiile supreme, după cum a anunţat joi presa oficială nord-coreeană. 

Centenarul naşterii lui Kim Il-sung
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite