Asalt asupra Moscheii Roşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de studenţi religioşi au protestat la Islamabad după ce armata a făcut zeci de victime în rândul militanţilor islamişti Cel puţin 70 de militanţi islamişti şi cursanţi ai

Mii de studenţi religioşi au protestat la Islamabad după ce armata a făcut zeci de victime în rândul militanţilor islamişti

Cel puţin 70 de militanţi islamişti şi cursanţi ai şcolilor coranice, luaţi ostatici, au fost ucişi în asaltul lansat ieri-dimineaţă de forţele pakistaneze asupra Moscheii Roşii din centrul capitalei Islamabad. Autorităţile nu deţin informaţii privind sutele de femei şi copii despre care s-a spus că ar fi ostatici. Liderul militanţilor a fost ucis.

Asaltul a fost lansat la ora locală 4.00, după eşecul negocierilor dintre islamişti şi o delegaţie guvernamentală. Liderul militanţilor, Abdul Rashid Ghazi, a fost ucis de focul altor rebeli, în timp ce încerca să se predea, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului pakistanez de Interne, citat de AFP. A fost nevoie de circa 100 de ambulanţe pentru a transporta răniţii. Aproximativ 20 de copii reuşiseră să fugă înaintea lansării atacului, însă, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei pakistaneze, generalul Waheed Arshad, nu există informaţii privind soarta a circa 300 de femei şi copii despre care se spunea că ar fi ostatici.

Radicalii s-au refugiat în subsoluri

Forţele de securitate au anunţat că au salvat 27 de femei din moschee, printre care şi soţia, şi fiica liderului acestui lăcaş, arestat miercurea trecută. În urma asaltului, militanţii au continuat să controleze subsolurile clădirii şi complexul în care locuieşte personalul moscheii. Circa 100 de militanţi comandaţi de apropiaţi ai Al-Qaida, inclusiv străini, au preluat, la începutul lunii, controlul asupra moscheii, folosind ostaticii drept "scuturi umane". Violenţele au început pe 3 iulie, în contextul nemulţumirilor crescânde faţă de preşedintele Pervez Musharraf, aliat al SUA în lupta împotriva terorismului. De atunci, s-au înregistrat cel puţin 87 de morţi, între care şi militari pakistanezi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite