Aruncatul cu iaurt, formă de protest tradiţională la greci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Conferinţa naţională a PASOK, desfăşurată săptămâna trecută, un vechi membru de partid a aruncat cu iaurt asupra ministrului de finanţe, Evanghelos Venizelos, în semn de protest faţă de politicile de austeritate.

Cel care a făcut acest gest este membru vechi al PASOK (partid aflat în coaliţia de la putere) nemulţumit că Executivul a tăiat pensiile.

Aruncatul cu alimente (roşii, ouă) este o formă obişnuită de a arăta că dezaprobi politicile celor de la Putere, dar la greci există tradiţia aceasta mai puţin întâlnită, de a-i ataca cu iaurt pe politicieni.

Această formă de protest politic datează de la sfârşitul anilor '50, când au apărut ambalajele de plastic, în locul vaselor ceramice de până atunci, astfel încât iaurtul a devenit o "armă non-letală".

Aruncatul iaurtului asupra politicienilor a ajuns să fie atât de popular încât, în 1958, a fost emisă Legea 4000, care stabilea pedepse dure pentru cei vinovaţi de aşa ceva: erau raşi în cap, plimbaţi pe străzi pentru a fi suspuşi oprobiului public, şi chiar arestaţi.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite