Arsenalul pakistanez, securizat de SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Washingtonul se simte îndreptăţit să-i ceară lui Musharraf ridicarea stării de urgenţă Administraţia Bush a cheltuit aproape 100 milioane de dolari în ultimii şase ani pe programe

Washingtonul se simte îndreptăţit să-i ceară lui Musharraf ridicarea stării de urgenţă

Administraţia Bush a cheltuit aproape 100 milioane de dolari în ultimii şase ani pe programe "top secret", menite să-l ajute pe generalul Pervez Musharraf să "securizeze" programul nuclear pakistanez.

Statele Unite au iniţiat un program secret pentru a ajuta Pakistanul să asigure securitatea armelor sale nucleare, a informat "The New York Times" în ediţia sa electronică, citând oficiali guvernamentali americani.

Ajutorul, "camuflat" în secţiuni clasificate ale bugetului federal, a fost folosit pentru antrenarea personalului pakistanez pe teritoriul SUA şi pentru construirea unui "centru de securitate nucleară", încă neterminat.

Pe fondul tensiunilor crescânde din Pakistan, opinia publică de peste Ocean se întreabă dacă Washingtonul s-a asigurat că focoasele nucleare şi laboratoarele de aici sunt bine protejate, în condiţiile în care această ţară nu manifestă deschidere în a prezenta detalii despre arsenalul său nuclear. Pakistanezii refuză să dezvăluie unde este localizat armamentul sau să dea detalii despre programele pe care le derulează.

Potrivit cotidianului, programul american de securitate nucleară pentru Pakistan a inclus livrarea de elicoptere şi echipamente de detectare nucleară.

Acesta a fost creat după atentatele de la 11 septembrie, când Administraţia Bush a luat în calcul varianta de a "împărţi" cu Pakistanul una dintre "bijuteriile coroanei" tehnologiei de protecţie nucleară americană, cunoscută sub numele de PALS ("permissive action links"). PALS este un sistem care împiedică detonarea unei arme în lipsa unor coduri adecvate sau autorizaţii.

Ajutor militar diminuat

Numărul doi în Departamentul de Stat al SUA, John Negroponte, a sosit la Islamabad la sfârşitul săptămânii trecute. El i-a cerut preşedintelui Pervez Musharraf să ridice starea de urgenţă, impusă la 3 noiembrie, şi să permită organizarea de alegeri libere. Potrivit unor diplomaţi citaţi de AFP, Negroponte a avertizat că, în caz contrar, SUA vor micşora ajutorul militar acordat Pakistanului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite