Arsenalul lui Saddam, scornit de un irakian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minciuna unui transfug, care s-a dat drept inginer în chimie, a stat la baza declanşării războiului împotriva regimului de la Bagdad Canalul american de televiziune CBS l-a identificat pe

Minciuna unui transfug, care s-a dat drept inginer în chimie, a stat la baza declanşării războiului împotriva regimului de la Bagdad

Canalul american de televiziune CBS l-a identificat pe bărbatul ale cărui informaţii eronate asupra armelor biologice fabricate de Irak au determinat Statele Unite să atace această ţară. Rezultatele anchetei care a durat doi ani vor fi transmise mâine, în cadrul emisiunii "60 Minutes".

Corespondentul CBS Bob Simon afirmă că a descoperit că un transfug irakian Rafid Ahmed Alwan, care a ajuns la un centru pentru refugiaţi din Germania în 1999, a minţit că Saddam Hussein deţine arme de distrugere în masă. Rafid Ahmed Alwan, cunoscut în cercurile serviciilor secrete sub numele de cod "Curve Ball", a susţinut că este un inginer în chimie.

În realitate, el fusese un student mediocru şi era suspectat pentru furt în Irak. "Pentru a-şi mări şansele de a obţine azil politic şi pentru a-şi sublinia importanţa, el a spus că este un expert în chimie, care s-a ocupat de instalaţia de la Djerf al Nadaf, unde se fabricau arme biologice mobile", se arată într-un comunicat al realizatorilor emisiunii "60 Minutes".

Alwan a furnizat serviciilor germane de informaţii o descriere exactă a obiectivului irakian, întrucât lucrase acolo, dar nu ca responsabil al unui program de armament biologic. Transfugul a povestit că 12 angajaţi au murit, după ce au inhalat agenţi biologici, în timpul unui accident.

CIA a ignorat avertismentul serviciilor germane

Serviciile de la Berlin au transmis CIA un dosar cu informaţiile furnizate. Acestea au devenit unul dintre pilonii deciziei americane de a interveni în Irak. Secretarul american de stat din acea vreme, Colin Powell, a folosit date din document în timpul unui discurs la Naţiunile Unite, prin care a justificat intervenţia militară.

Decizia ar fi fost luată în pofida unei scrisori din partea serviciile germane de securitate, potrivit cărora, deşi Alwan părea să fie credibil, nu existau dovezi care să susţină afirmaţiile lui. Potrivit realizatorilor CBS, prin intermediul unui purtător de cuvânt, Tenet a negat că ar fi văzut această scrisoare.

Cu puţin timp înainte de căderea Bagdadului, inspectorii în armament au examinat instalaţia de la Djerf al Nadaf, unde nu au găsit nicio urmă de agenţi biologici. În prezent, irakianul trăieşte în Germania, sub o altă identitate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite