Armenia vrea relaţii diplomatice cu Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Erevan se arată dispuse să treacă peste divergenţele legate de genocidul armean Armenia este pregătită să stabilească relaţii diplomatice cu Turcia şi aşteaptă

Autorităţile de la Erevan se arată dispuse să treacă peste divergenţele legate de genocidul armean

Armenia este pregătită să stabilească relaţii diplomatice cu Turcia şi aşteaptă reciprocitate din partea Ankarei, a afirmat ministrul armean de externe, Edvard Nalbandian. Şeful diplomaţiei de la Erevan a făcut această declaraţie chiar în ziua comemorării a 93 de ani de la masacrul armenilor sub Imperiul Otoman, recunoscut ca genocid de mai multe ţări, dar nu şi de statul turc.

"Armenia va continua să depună eforturi în vederea găsirii unei soluţii, şi noi sperăm ca Turcia să facă acelaşi lucru'', a subliniat ministrul Edvard Nalbandian, relatează Ria Novosti. Sute de mii de armeni, printre care mulţi din diaspora, au comemorat, joi, 93 de ani de la masacrele comise sub Imperiul Otoman.

La rândul său, noul preşedinte Serj Sarkisian, a afirmat că "Armenia trebuie să depună mai multe eforturi pentru dreptatea istorică", pledând pentru o intensificare a "campaniei pentru recunoaşterea internaţională a genocidului". Armenia şi Turcia nu au relaţii diplomatice, iar frontiera lor comună este închisă din 1993, la iniţiativa Ankarei.

Turcia a insistat în special ca Armenia să renunţe la politica vizând obţinerea recunoaşterii internaţionale a genocidului armean comis în timpul Primului Război Mondial şi care s-a soldat cu moartea a 1,5 milioane de armeni, potrivit Erevanului.

Turcia nu acceptă ca evenimentele tragice ce au avut loc la începutul secolului trecut în estul Anatoliei să fie catalogate drept genocid şi susţine că cifra de 1,5 milioane este exagerată şi că numărul victimelor este de ordinul zecilor de mii. Acest diferend complică şi negocierile Turciei de aderare la UE.

Controverse greu de depăşit

Peste 20 de ţări au recunoscut oficial crimele comise împotriva armenilor, între care Belgia, Canada, Polonia, Rusia, Eleveţia şi Franţa. Turcia şi-a rechemat, în octombrie 2007, ambasadorul la Washington pentru consultări după ce o comisie a Congresului american a adoptat un text prin care era recunoscut masacrul armenilor ca genocid. Votul textului a fost ulterior amânat.

Înaintea ceremoniilor de comemorare de le Erevan, peste 10.000 de persoane au defilat pe străzile capitalei armene, cerând Turciei să recunoască acest genocid. Numeroşi manifestanţi au arborat drapele celor 23 de state care au recunoscut genocidul, în timp ce alţi protestatari au arborat pancarte cu mesajele "Salvaţi Europa! Sau "Lăsaţi Turcia în afara Uniunii Europene!".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite