Arme pentru al-Qaida, cu iz de tutun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al Congresului american susţine că traficul de ţigări din întreaga lume aduce anual milioane de dolari reţelelor teroriste al-Qaida, Hezbollah sau Hamas. Majoritatea banilor sunt

Un raport al Congresului american susţine că traficul de ţigări din întreaga lume aduce anual milioane de dolari reţelelor teroriste al-Qaida, Hezbollah sau Hamas. Majoritatea banilor sunt folosiţi pentru cumpărarea de armament sau pentru pregătirea teroriştilor în taberele organizaţiilor.

Traficul de ţigări aduce anual milioane de dolari reţelelor teroriste din întreaga lume, în special al-Qaida, Hezbollah sau Hamas, se afirmă într-un raport al Congresului american, citat de Fox News. Sumele obţinute din traficul de ţigări sunt extrem de mari, într-un singur caz fiind trimişi Hamas 100.000 de dolari.

La raportul Congresului au contribuit atât informaţii ale serviciilor secrete americane, cât şi ale fiscului american. "Aceasta este o problemă de securitate naţională extrem de serioasă, una care s-a dezvoltat în timp, fără a i se fi dat prea mare importanţă", crede congresmenul republican de New York, Peter King, ce a cerut această investigaţie.

"Traficanţii de ţigări sunt în stare să genereze milioane de dolari din profituri ilegale, iar majoritatea banilor sunt trimişi grupărilor teroriste din afara ţării - grupări ce nu doresc altceva decât să cauzeze daune devastatoare ţării noastre", declară congresmenul republican.

Ţigări şi terorism

Presa americană susţine că principala problemă ar fi faptul că poliţia din New York a creat un adevărat paradis pentru traficanţi, deoarece nu intervine asupra organizaţiilor care cumpără ţigări din zonele tax-free, ce sunt apoi revândute în oraş.

Acest trafic aduce aproximativ 300.000 de dolari pe săptămână şi produce aproximativ 576 milioane de dolari pierderi la bugetul federal, prin neplata taxelor. Majoritatea acestor negustori sunt de origine arabă. Relaţia dintre tutun şi terorism a fost evidentă în mai multe cazuri. Cel mai cunoscut a fost al celor "şapte din Lackawanna", ce au recunoscut că intenţionau să ajungă într-o tabără al-Qaida din Afganistan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite