Armata siriană nu respectă acordul de pace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupele guvernului sirian continuă bombardamentele, în ciuda acordului de pace.

Bombardamentele au continuat în oraşul Homs şi au avut loc ciocniri la graniţele turcă şi libaneză, în noaptea de luni spre marţi.  Peste 100  de oameni au fost ucişi în aceste ciocniri, potrivit activiştilor.  Planul de ieşire din criză prezentat de fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, pe care Damascul l-a acceptat la 2 aprilie şi care a fost aprobat de ONU joi, prevedea ca armata siriană să se retragă din oraşe până marţi dimineaţă cu scopul de a permite  încetarea totală a violenţelor 48 de ore mai târziu. Însă continuarea operaţiunilor militare marţi a determinat mai multe capitale occidentale şi Turcia să se îndoiască de voinţa Damascului de a pune capăt violenţelor la această dată-limită.

Ministrul de Externe al Siriei, Walid Muallem, a declarat că Damascul a făcut paşi pentru a respecta planul de încetare a focului, dar că „găşti înarmate" continuă violenţele. „Am efectuat deja retragerea unităţilor militare din anumite provincii", a declarat Mouallem în cursul unei conferinţe de presă, la Moscova. „Acordul de încetare a focului trebuie să înceapă odată cu sosirea observatorilor internaţionali", a adăugat el. Damascul a cerut, duminică, garanţii scrise că şi opoziţia va renunţa la arme, precum şi promisiunea altor state de a nu finanţa opoziţia. Guvernul a spus că nu vrea ca rebelii să exploateze retragerea trupelor pentru a se reorganiza şi a se înarma. Armata Liberă Siriană, principalul grup de opoziţie, a refuzat să accepte aceste cerinţe.

Turcia denunţă „încălcarea frontierei"

Planul lui Kofi Annan prevede sosirea observatorilor străini pentru a supraveghea respectarea acordului de încetare a focului, dar e greu de imaginat că ţările vor trimite observatori atât timp cât conflictul continuă.

Luni, tirurile provenind din Siria  au atins o tabără de refugiaţi sirieni situată pe teritoriul Turciei, rănind mai mulţi oameni. „S-a produs o încălcare foarte clară a frontierei. Noi vom adopta, în mod evident, măsurile necesare", a declarat premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, aflat într-o vizită în China. Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, care îl însoţeşte, şi-a întrerupt vizita şi urma să revină imediat în Turcia, din cauza acestei intensificări bruşte a tensiunii dintre cele două ţări.

Davutoglu a discutat la telefon despre acest incident cu colegii săi din patru dintre cele cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, adaugă agenţia. Este vorba despre China, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite. Ministrul urma să sune şi în Franţa. Erdogan a declarat că ţara sa îşi „va utiliza toate drepturile care decurg din legile internaţionale", fără să precizeze, totuşi dacă Turcia intenţionează să instaleze zone-tampon sau coridoare umanitare destinate populaţiei civile, aşa cum scrie presa turcă.

Refugiaţi

Turcia găzduieşte circa 25.000 de refugiaţi sirieni, o operaţiune costisitoare în opinia lui Erdogan. „Am cheltuit deja 150 de milioane de dolari. Ce vom face dacă acest exod va atinge 100.000 de persoane?", a întrebat el, îndemnând comunitatea internaţională să acţioneze.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite