Armata rusă se umflă în cinci minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aşteptarea armelor de ultimă generaţie, armata rusă achiziţionează tancuri, avioane şi rachete gonflabile.

Am vorbit adesea despre gravele probleme pe care Armata rusă le întâmpină în ceea ce priveşte dotarea cu echipamente şi tehnică de luptă modernă. Miniştrii şi generalii nu au promis însă niciun fel de ameliorare notabilă înainte de anul 2020. Atunci se speră că armamentul soldatului rus va fi reînnoit în proporţie de 75 la sută. În aşteptarea armelor de ultimă generaţie, armata noastră achiziţionează tancuri, avioane şi rachete gonflabile. Într-un an şi jumătate, diviziile noastre vor fi dotate cu rachete tactice şi strategice din plastic! Chiar şi la o sută de metri aceste modele sunt imposibil de distins de cele reale, spun cu mândrie oficialii de la RusBal, societatea care fabrică aceste „jucării" pentru Ministerul Apărării.

De remarcat că aceste imitaţii din plastic lasă şi o „semnătură" termică, radar şi de infraroşu, identică cu cea lăsată de armele pe care le imită, inducând în eroare instrumentele de identificare ale inamicului. Aceste momeli gonflabile au avantajul că sunt mai uşor de deplasat decât armele reale. Un tanc se umflă în patru minute, iar o rampă de lansare a rachetelor, în cinci minute. Aleksandru Talanov, director general la RusBal, a dat ca exemplu bombardamentele aeriene din fosta Iugoslavie.

Atunci, piloţii americani au luat la ţintă astfel de arme gonflabile, confundându-le cu cele reale. Dacă aceste falsuri pot păcăli inamicul în timp de război, te întrebi la ce folosesc aceste jucării scumpe pe timp de pace. Preţul unei singure astfel de „invenţii" este de aproximativ 30.000 de dolari. Doar pentru a induce în eroare agenţii serviciilor de informaţii străine? Acesta este un lux cam dificil de justificat atâta timp cât Armata nu-şi poate permite echipamentele reale de care are strictă nevoie. Mai mulţi experţi militari spun că aceste inovaţii sunt lipsite de sens şi cer o verificare amănunţită a utilizării fondurilor publice de către Ministerul Apărării, în caz contrar, Federaţia Rusă riscând să fie apărată cu un arsenal de plastic. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite