Armata israeliană a vrut să atace stelele de pe cer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata israeliană şi-a trimis avioanele şi elicopterele de luptă să identifice şi să atace o ţintă necunoscută, care s-a dovedit ulterior că este constelaţia Casiopeea. Două lumini suspecte pe cer au trezit aviaţiei israeliene temerea că este vorba de atacuri aeriene lansate de Liban sau Siria. Erau doar stele.

Potrivit revistei armatei israeliene „Bamahana", epopeea a început în momentul în care un controlor de trafic aerian de la un punct de observaţie militar din Haifa (nordul ţării) a văzut două lumini ciudate pe cer. Primul gând a fost că ţara sa este atacată de inamicii din vecinătate: Siria sau Liban. La ordinul superiorilor din armată, avioane de vânătoare şi elicoptere de asalt au căutat atacatorii statului Israel, mai bine de 40 de minute.

Alertă pe culmile Golanului

Salvarea a venit de la un pilot al armatei, care într-un sfârşit a realizat că luminile suspecte nu erau avioane inamice, nici rachete, ci doar cele cinci stele strălucitoare aşezate în formă de ,,W" din Casiopeea, constelaţie din emisfera boreală numită popular „Scaunul lui Dumnezeu". Aviatorul a comunicat ,,descoperirea" turnului de control cu ajutorul căruia a mai verificat o dată dacă totuşi nu este vorba de vreun raid aerian. Revista notează că nivelul alertei este ridicat după incidentele sângeroase de duminica trecută.

Armata israeliană a deschis focul asupra unui grup de câteva sute de manifestanţi, care purtau drapele palestiniene şi siriene şi care încercau să pătrundă dincolo de linia de armistiţiu israeliană, în podişul Golan, pentru a comemora „Ziua Nakba" (în limba arabă înseamnă „catastrofă"), ce aminteşte de înfrângerea arabă în Războiul de Şase Zile în urmă cu 44 de ani.

Teama de răzbunare

Potrivit televiziunii din Damasc, cel puţin 13 oameni, sirieni şi palestinieni, au fost ucişi şi alţi 225 au fost răniţi în aceste confruntări. „Multe operaţiuni ale noastre se dovedesc ulterior inutile, dar nu ne permitem niciun risc. Este clar că evenimentele recente ne-au făcut să luăm totul în serios", a declarat un purtător de cuvânt al aviaţiei israeliene, citat de ,,Bamahana".

Avion ultraperformant

China a produs primul său avion de generaţia a cincea, invizibil pe radar şi menit să concureze cu aeronavele F-22 Raptor (SUA) şi T-50 PAK FA (Rusia). Aceasta este concluzia specialiştilor care au analizat fotografiile apărute pe internet cu un model de avion chinezesc, necunoscut până acum. Forma aeronavei seamănă cu prototipul de avion J-20, cu două motoare, produs de Chengdu Aircraft Industry Group pentru aviaţia chineză.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite