Armata israeliană, în alertă la frontiera egipteană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe unităţi israeliene mobilizate în sudul Israelului, de-a lungul frontierei cu Egiptul, au fost plasate vineri seara în "stare de alertă sporită" de teama unui "atac terorist", a anunţat purtătoarea de cuvânt a armatei israeliene, relatează AFP.

"Am consolidat starea de alertă în urma informaţiilor privind un nou atac terorist după cel din 18 august" în sudul Israelului, a declarat presei locotenent-colonelul Avital Leibovitz.

"Au fost mobilizate întăriri şi supravegherea frontierei a fost consolidată", a precizat ea.

Purtătoarea de cuvânt a menţionat informaţii potrivit cărora grupurile armate palestiniene din Fâşia Gaza, inclusiv aripa armată a Hamas, ar pregăti un atac împotriva Israelului prin teritoriul egiptean, care, potrivit armatei israeliene, ar urmări să saboteze demersul palestinian la ONU.

Preşedintele Mahmoud Abbas a prezentat vineri la ONU cererea istorică de aderare a unui stat Palestina, un demers calificat de Hamas drept "fără substanţă".

La 18 august, bărbaţi înarmaţi au trecut frontiera israeliano-egipteană şi au comis mai multe atacuri coordonate în deşertul israelian Negev la circa 20 de kilometri nord de staţiunea balneară Eilat, pe malul Mării Roşii.

Opt israelieni, între care un soldat şi un poliţist, au fost ucişi. Urmărind atacatorii, forţele israeliene au ucis, în timpul unor schimburi de focuri, şase poliţişti egipteni.

O criză diplomatică a izbucnit atunci între Israel şi Egipt, Cairo cerând statului evreu să îşi prezinte scuze.

Potrivit Israelului, aceste atacuri care au avut ca posibil obiectiv să răpească israelienii au fost planificate de Comitetele de rezistenţă populară (CRP), o grupare radicală palestiniană cu sediul în Fâşia Gaza, care însă a dezminţit.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite