Armata chineză, implicată în violenţele din Lhasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia din Tibet rămâne tensionată, iar reacţiile internaţionale s-au înmulţit. Potrivit unor martori oculari, citaţi de AFP, China a trimis ieri efective militare importante în vestul

Situaţia din Tibet rămâne tensionată, iar reacţiile internaţionale s-au înmulţit. Potrivit unor martori oculari, citaţi de AFP, China a trimis ieri efective militare importante în vestul ţării, pentru a pune capăt problemelor legate de manifestaţiile tibetanilor.

Aceste mişcări de trupe par deosebit de vaste în provincia Sichuan, de lângă Tibet, care are mai multe districte populate de tibetani. Un jurnalist străin aflat în Sichuan a văzut numeroase camioane militare care transportau soldaţi pe drumurile de-a lungul frontierei administrative cu Tibetul.

Ping Kefu, editor al revistei militare "Kanwa Defence" din Hong Kong, a contrazis informaţiile furnizate de Beijing conform cărora Armata de Eliberare a Poporului nu a fost implicată în violenţele din Lhasa de săptămâna trecută.

După ce a vizionat mai multe imagini tv, analistul a precizat că forţele chineze de elită au fost prezente în capitala Tibetului. Potrivit lui Kefu, steaua roşie de pe vehiculele militare era acoperită cu ziare şi pânză albă.
Papa a chemat la dialog

Liderul spiritual Dalai Lama s-a întâlnit ieri cu mai mulţi tibetani din exil pentru a le explica poziţia sa de sprijinire a autonomiei, şi nu a independenţei Tibetului faţă de China. Întrevederea a avut loc după ce mai mulţi militanţi tibetani au apreciat că Dalai Lama are o atitudine "prea moale" în această problemă.

Deşi Dalai Lama a exclus boicotarea Jocurilor Olimpice, mai multe personalităţi au îmbrăţişat această idee. Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, a sugerat doar o boicotare a ceremoniei de deschidere.

Ulterior, el a revenit asupra declaraţiei, precizând că nu este "o idee rea", dar este "nerealistă". Pentru prima dată de la declanşarea violenţelor, Papa Benedict al XVI-lea a luat poziţie, chemând la dialog. "Violenţa nu rezolvă problemele, ci doar le agravează", a precizat Suveranul Pontif.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite