Armata americană mai vrea doi ani în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fondul dezbaterilor politice aprinse de la Washington privind viitorul Irakului, responsabilii militari americani nu se gândesc la retragerea trupelor din această ţară. Mai mult, ei au

Pe fondul dezbaterilor politice aprinse de la Washington privind viitorul Irakului, responsabilii militari americani nu se gândesc la retragerea trupelor din această ţară. Mai mult, ei au pregătit un plan care prevede că SUA vor avea un rol semnificativ în Irak cel puţin până în 2009.

Generalul David Petraeus, comandantul trupelor americane din Irak, a elaborat un plan detaliat privind rolul Statelor Unite în evoluţia ţării pentru următorii doi ani de zile, relatează "The New York Times".

Documentul, redactat de generalul Petraeus şi de ambasadorul SUA în capitala Irakului, Ryan Crocker, cere restabilirea securităţii pe plan local, inclusiv la Bagdad, până în vara anului 2008. Proiectul menţionează, de asemenea, că, odată realizat obiectivul "securităţii localizate", un climat de "securitate durabilă" ar urma să fie instaurat în Irak pe plan naţional până în vara lui 2009.

Noua strategie, intitulată Planul Comun de Campanie, nu se referă explicit la problema retragerii complete sau parţiale a trupelor americane din Irak, dar anticipează o reducere a efectivelor spre sfârşitul acestui an sau la începutul lui 2008.

În acelaşi timp, noile obiective ale armatei americane se axează pe protejarea populaţiei civile din Bagdad, pornind de la premisa că o stare generală de securitate ar permite liderilor irakieni să finalizeze procesul de reconciliere la nivel naţional. Planul, care este confidenţial, a fost prezentat ministrului american al apărării, Robert Gates, şi şefului Comandamentului central american, amiralul William Fallon.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite