Armata americană aplică strategii de marketing în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii în comunicare oferă soluţii pentru a câştiga încrederea populaţiei din zonele de conflict În timp ce soldaţii americani sunt ţinta atentatelor în Irak şi Afganistan,

Experţii în comunicare oferă soluţii pentru a câştiga încrederea populaţiei din zonele de conflict

În timp ce soldaţii americani sunt ţinta atentatelor în Irak şi Afganistan, experţii în comunicare îndeamnă armata Statelor Unite să adopte strategii de marketing în cele două campanii. Militarii sunt îndemnaţi să consulte populaţia locală cu privire la planurile de reconstrucţie.

Armata americană are nevoie de o strategie de marketing în Irak şi Afganistan, pentru a câştiga încrederea populaţiei civile, se arată într-un studiu al Centrului de cercetări RAND Corporation. Experţii sugerează că, înainte de toate, militarii trebuie să înveţe să cunoască populaţia civilă din Irak şi Afganistan şi să verifice cum percepe ea operaţiunile americane.

"Numai cuvintele nu sunt suficiente pentru a obţine susţinerea opiniei publice. În loc de aceasta, forţele americane trebuie să ia măsuri, dacă vor susţinerea populaţiei locale", a explicat Todd Helmus, expert în ştiinţe comportamentale şi coautor al acestui studiu, comandat de Pentagon.

Specialiştii în comunicare de la Washington speră că această strategie va ajuta armata SUA să-şi refacă imaginea după scandalurile de la Abu Ghraib şi Guantanamo Bay.

Modelul: campaniile marilor companii

Studiul propune folosirea unor tehnici de marketing: dezvoltarea imaginii produsului şi a noţiunii de satisfacţie a consumatorului, segmentarea pieţei şi exploatarea factorilor de influenţă. "Multe dintre aceste tehnici pot fi folosite de armata americană pentru a modela modul în care o percep afganii şi irakienii", arată documentul.

Experţii sugerează, astfel, o ameliorare a imaginii de marcă a armatei americane, făcând o comparaţie cu maşinile Volvo, cu care este asociată noţiunea de "siguranţă" sau să urmeze campaniile desfăşurate de lanţul hotelier Ritz-Carlton şi Nike. Ei sfătuiesc armata americană să nu facă promisiuni pe care nu le poate respecta şi să consulte civilii în legătură cu proiectele de reconstrucţie. Studiul susţine şi o încurajare a blogurilor, prin care populaţia îşi poate exprima opinia şi care pot fi şi factori de influenţă.

Guvernul irakian dă raportul la ONU

Soluţiile oferite de experţii americani în comunicare nu-i ajută, deocamdată, pe responsabilii guvernului irakian. Aceştia se vor afla, vineri, la Naţiunile Unite, unde vor discuta despre stadiul reformelor economice şi politice din Irak. Membrii guvernului irakian se vor întâlni cu experţii ONU pentru a analiza progresele realizate în cadrul planului internaţional lansat în luna mai în Egipt, care prevede un Irak stabil şi democratic până în 2012.

Planul stabileşte ajutorul internaţional, printre care şi reducerea datoriilor Irakului, în schimbul angajamentului guvernului din Bagdad pentru aplicarea unor reforme economice şi politice. Vizita oficialilor irakieni la ONU are loc pe fondul criticilor lansate de responsabilii americani la adresa guvernului irakian în privinţa îndeplinirii angajamentelor.

Lider Al-Qaida arestat

Forţele americane l-au arestat, ieri, pe cel mai important lider Al-Qaida în Irak. Cunoscut şi sub numele de Abu Omar al-Baghdadi, Khaled al-Mashhadani este conducătorul organizaţiei Statul Islamic în Irak. Aceasta a fost înfiinţată în noiembrie anul trecut, pentru a da o apartenenţă mai irakiană organizaţiei Al-Qaida, considerată ca o forţă străină de combatanţii jihadişti.

Armata americană a afirmat că Mashhadani este omul de legătură între Abu Ayyub al-Masri, Osama bin Laden şi Ayman al-Zawahiri, numărul doi al reţelei de origine egipteană. Mashhadani a declarat anchetatorilor că cel care a fost prezentat ca lider Al-Qaida în Irak este un personaj fictiv, iar adevăratul şef al grupării ar fi egipteanul Abu Ayyub al-Masri. Acesta a preluat conducerea Al-Qaida în Irak în vara anului trecut, după ce iordanianul Abu-Mussab al-Zarqawi a fost ucis.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite