Arma anti-Obama a lui Mitt Romney

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul republican şi l-a ales ca partener în cursa pentru Casa Albă pe Paul Ryan, un tânăr congresmen, susţinător al disciplinei bugetare.

Prin alegerea, sâmbătă, a tânărului congresmen de Wisconsin, Paul Ryan, drept candidat la funcţia de vicepreşedinte al Statelor Unite, Partidul Republican urmăreşte să revitalizeze campania lui Mitt Romney pentru alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie. Romney, candidatul republicanilor pentru Casa Albă, intrase într-un blocaj în sondaje. Barack Obama, care luptă pentru un al doilea mandat de preşedinte al SUA, se dovedeşte a fi greu de depăşit.

Tea Party se bucură

Desemnarea lui Paul Ryan drept candidat pentru postul de vicepreşedinte a urmărit, potrivit analiştilor, să  atragă voturile susţinătorilor mişcării ultraconservatoare, Tea Party. Unii suporteri ai Tea Party îşi exprimaseră neîncrederea faţă de Mitt Romney, căruia îi reproşează că l-a menajat prea mult, în campanie, pe preşedintele Barack Obama. Printre cei care şi-au exprimat entuziasmul este şi Debbie Dooley, cofondator al Tea Party, din Atlanta.

Un număr de conservatori influenţi au exercitat presiuni asupra lui Mitt Romney pentru ca să îl aleagă ca partener de cursă pe acest tânăr, pregătit să pună pe masă dosare explozive, scrie AFP. În opinia multor conservatori doritori să dispună de un candidat îndrăzneţ la funcţia de vicepreşedinte, pentru a-l contrabalansa pe moderatul Mitt Romney, cu poziţii considerate îndoielnice asupra avortului sau căsătoriei între persoane de acelaşi sex, Paul Ryan, cu charisma sa, pare alegerea ideală.

Paul Ryan (42 de ani), catolic practicant, este una dintre speranţele Partidului Republican. El a devenit, în 2011, unul dintre membrii cei mai influenţi ai Camerei Reprezentanţilor, preluând şefia Comisiei pentru Buget şi atacând unul dintre dosarele cele mai disputate cu democraţii, şi anume datoria uriaşă a statului. Ryan este departe de a fi un nou-venit în politică. El a fost ales de şapte ori în Cameră, prima dată la vârsta de 28 de ani. Originar din Wisconsin, unde continuă să trăiască împreună cu soţia şi cei trei copii, Ryan pledează pentru imprimarea unei noi direcţii economiei şi a propus la începutul anului un proiect de buget destinat să „arate cum să fie salvată ţara de viitoare datorii, îndoieli şi declinuri".

În cadrul primului său discurs după nominalizare, Ryan a promis, la Norfolk (Virginia), să „restaureze măreţia" Statelor Unite dacă el va fi ales vicepreşedinte şi Romney preşedinte. El nu a pierdut ocazia să denunţe politicile preşedintelui Barack Obama. „Şomajul crescut, veniturile sunt în scădere şi datoria zdrobitoare constituie noua normă. Acesta este rezultatul unor politici greşite", a spus Ryan.

Echipa lui Obama contraatacă

Tabăra lui Obama a reacţionat prompt:  Paul Ryan apără o viziune „radicală" şi „rea" asupra economiei, care va conduce la repetarea unor erori „catastrofale" în cazul în care ar fi aplicată, a denunţat echipa lui Barack Obama. Ryan este  „arhitectul bugetului radical prezentat de republicani în Cameră", care prevede scutiri fiscale pentru milionari sau tăieri la bugetul federal al educaţiei. În plus,  proiectul de buget apărat de echipa Romney- Ryan ar conduce totodată la sfârşitul sistemului de protecţie socială pentru cei mai bătrâni în cadrul Medicare, au mai afirmat democraţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite