Aripa dură câştigă în Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Detaşat în câştigător, fostul lider paramilitar Hashim Thaci a vorbit deja despre o provincie suverană şi independentă după 10 decembrie. El ar putea deveni primul şef de guvern după

Detaşat în câştigător, fostul lider paramilitar Hashim Thaci a vorbit deja despre o provincie suverană şi independentă după 10 decembrie. El ar putea deveni primul şef de guvern după secesiune

Partidul Democrat din Kosovo (PDK), condus de fostul lider paramilitar al UCK, Hashim Thaci, a câştigat alegerile parlamentare din provincia sârbă. Scrutinul a fost marcat de absenteismul minorităţii sârbe şi, în mod surprinzător, de apatia majorităţii albaneze.

"Imediat după 10 decembrie, vom lua decizii pentru Kosovo în calitate de ţară independentă şi suverană", a declarat Hashim Thaci, care a văzut în rezultatul votului de sâmbătă începutul unei noi ere pentru provincie. Cetăţenii din Kosovo au trimis lumii un mesaj: că suntem o ţară democratică, pregătită să se alăture familiei europene", a mai afirmat Thaci.

Potrivit organizaţiei nonguvernamentale Democraţia în Acţiune, care a supravegheat alegerile, PDK a obţinut 35% din voturi, faţă de cele numai 23 de procente ale Ligii Democratice din Kosovo (LDK), formaţiune fondată de fostul preşedinte Ibrahim Rugova, decedat anul trecut.

Un oficial al PDK a precizat că o coaliţie cu Liga Democratică din Kosovo

"este cea mai probabilă, din moment ce nu există altă opţiune", chiar dacă cele două partide sunt rivale de când gherila lui Hashim Thaci a eclipsat politica LDK de rezistenţă pasivă în faţa sârbilor, sub conducerea lui Rugova.

Albanezii - apatici, sârbii - absenţi

Victoria PDK intervine în timp ce sârbii şi albanezii din Kosovo negociază statutul definitiv al provinciei administrate de ONU, după încheierea conflictului din 1999. Cele două părţi se vor întâlni din nou mâine, la Bruxelles, după alte trei reuniuni care nu au condus la niciun rezultat. Scrutinul, care s-a desfăşurat în condiţii meteorologice nefavorabile, cu temperaturi foarte joase, nu a fost marcat de incidente majore.

În ciuda faptului că Hashim Thaci a promis în repetate rânduri declararea independenţei, albanezii au avut mai degrabă o atitudine apatică faţă de alegeri, rata participării fiind de circa 45%, mult mai scăzută faţă de scrutinul anterior.

Analistul politic Agron Bajrami a apreciat că participarea scăzută a albanezilor sugerează că "oamenii s-au săturat în ultimii opt ani de lipsa de statut şi de absenţa unor progrese în viaţa lor de zi cu zi". Cele mai multe partide nu au convins alegătorii că au soluţii pentru o situaţie pe care mulţi o consideră o criză", a explicat el.

Misiunea ONU în Kosovo a adresat apeluri repetate către sârbii din provincie, pentru a-i convinge să meargă la vot şi le-a pus la dispoziţie şapte birouri de vot "mobile", instalate în camioane.

Cu toate acestea, participarea a fost redusă, după ce liderii de la Belgrad au făcut apel la boicotarea scrutinului, care ar legitima un parlament "secesionist". "Sârbii nu au votat pentru a nu legitima alegerile organizare de instituţii provizorii", a explicat un purtător de cuvânt al premierului sârb, Voislav Koştuniţa.

Lider de gherilă, devenit politician

După ce a studiat istorie şi relaţii internaţionale în Elveţia, Hashim Thaci s-a întors în Kosovo pentru a crea, în 1987, Armata de Eliberare din Kosovo (UCK), gherila separatistă care a luptat împotriva forţelor sârbe în conflictul din anii 1998 şi 1999. Imediat după încheierea războiului, Thaci a fondat PDK, având alături foşti membri UCK.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite