VIDEO Arhiva de Stat a Rusiei dezvăluie documente privind masacrul de la Katin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhivele de Stat ale Rusiei publicat miercuri pe site-ul oficial, din ordinul preşedintelui rus Dmitri Medvedev, o serie de documente privind masacrul de la Katin al ofiţerilor polonezi în 1940 de către poliţia politică a lui Stalin, transmite BBC News.

Este pentru prima dată când, din ordinul preşedintelui Federaţiei Ruse, sunt făcute publice copii după documentele originale despre Katin, care au fost păstrate până acum în arhiva de stat, a declarat şeful Arhivei Federale Ruse, Andrei Artizov.

Medvedev asigură că şi alte documente secretizate vor fi transmise Varşoviei

Este vorba de documente importante din dosarul nr 1, care s-au păstrat în arhiva secretă a Biroului politic al comitetului central al Partidul Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS), potrivit oficialului rus, citat de AFP.

VIDEO Katin, un blestem pentru polonezi

Printre documentele postate pe internet figurează şi nota lui Lavrenti Beria, şeful NKVD, în care acesta propune executarea ofiţerilor polonezi arestaţi.

Încă mai sunt unii care au îndoieli în privinţa documentelor despre Katin, crezând că sunt falsificate, că au fost întocmite la ordin şi că nu a avut loc niciun masacru al ofiţerilor polonezi, ei fiind executaţi de nemţi.

Din acest motiv, s-a luat decizia de a posta pe site-ul oficial al Arhivei Federale de Stat copii electronice ale documentelor originale care să păstrează la noi în arhiva de stat rusă a istoriei social-politice, a explicat Andrei Artiozov.

image

În aprilie-mai 1940, în pădurea de la Katin de lângă Smolensk (vestul Rusiei), au fost ucişi aproximativ 22.000 de ofiţeri polonezi, care se aflau închişi în diferite lagăre ale poliţiei secrete a lui Stalin.

URSS a aruncat asupra Germaniei naziste responsabilitatea pentru masacrul ofiţerilor polonezi, timp de o jumătate de secol. Abia în 1990 Mihail Gorbaciov a admis vina Moscovei.

VIDEO Tragedia de la Smolensk: Una dintre cutiile negre a surprins rugăciunea pilotului înainte de prăbuşire

Varşovia a insistat asupra desecretizării tuturor documentelor din arhivele secrete ruse legate de Katin, în repetate rânduri, însă solicitările ei au început să fie luate în seamă după catastrofa aviatică din 10 aprilie de la Smolensk, în vestul Rusiei, în care şi-au pierdut viaţa 96 de persoane din elita politică şi militară poloneză, între care preşedintele Lech Kaczynski.

image

Tragedia de la Katyn este o crimă a lui Stalin şi a a complicilor lui. Poziţia statului rus în această chestiune a fost formulată şi va rămâne neschimbată, declara preşedintele rus Dmitri Medvedev, la 18 aprilie, la Cracovia, la funeraliile preşedintelui Kaczynski, potrivit Itar-Tass.

Unul din trei ruşi recunoaşte că a aflat despre masacrul din Katin după accidentul din Smolensk

Premierul rus Vladimir Putin, aflat la Katin, împreună cu omologul său polonez Donald Tusk, declara, la 7 aprilie, că nu există niciun fel de justificări pentru crimele staliniste.

Crimele de la Katin nu pot fi justicate, în ţara noastră a fost dată o apreciere politică clară, morală atrocităţilor regimului totalitar, sublinia premierul rus.

UPDATE Potrivit postului Radio Liberty, autorităţilor de la Varşovia le erau cunoscute aceste date.

"Lista belarusă" conţine numele a aproximativ 4.000 de ofiţeri polonezi care se presupune că au fost executaţi în Belarus, pe baza unei decizii a Biroului Politic al PC(b) din 1940. În urma acestei decizii au murit aproximativ 20.000 de ofiţeri polonezi, executaţi în 1940, fără proces şi sentinţă, la Katin, Mednoe (regiunea Tver din nord-vestul Rusiei), precum şi la Harkov (Ucraina).

Potrivit istoricilor, documentele relevante ar putea fi localizate în arhivele KGB-ului de la Minsk sau ale FSB-ului de la Moscova.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite