Arhiva Einstein continuă să producă surprize

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laureatul Nobel pentru fizică din anul 1921, Albert Einstein, a lăsat ca moştenire o "mină de aur" Universităţii Ebraice din Ierusalim: drepturile asupra imaginii şi numelui său.

Laureatul Nobel pentru fizică din anul 1921, Albert Einstein, a lăsat ca moştenire o "mină de aur" Universităţii Ebraice din Ierusalim: drepturile asupra imaginii şi numelui său.

Recent, revista "Forbes" l-a situat pe savant pe locul cinci în topul celebrităţilor decedate care aduc cei mai mulţi bani moştenitorilor (12,3 milioane de euro). Deşi nu au acces în încăperea unde sunt păstrate scrierile savantului, cercetătorii încă mai fac descoperiri.

Cât a trăit, Einstein nu a avut niciodată o arhivă personală. Avea în schimb o secretară, pe nume Helen Dukas, care îi era de mare folos.

Cu trei săptămâni înainte de a muri, ea a îndeplinit ultima misiune pe care şeful i-a lăsat-o înscrisă în testament: să trimită la Universitatea din Ierusalim ceea ce acum este o arhivă unică.

Moştenirea ştiinţifică a lui Einstein se află în subsolul acestei instituţii publice de învăţământ. Este pecetluită într-o încăpere unde au acces numai câţiva angajaţi. Cercetătorii trebuie să se mulţumească numai cu copii.

La Ierusalim sunt păstrate 60.000 de obiecte ale fizicianului: scrierile ştiinţifice, corespondenţa, jurnalele de călătorie, medalia Nobel.

Ultimele dezvăluiri

Ultimele descoperiri pe care cercetătorii le-au dat publicităţii, nu de mult, au fost scrisorile zilnice trimise de fizician soţiilor şi fiilor lui. În cele 3.500 de file, el le povestea deschis despre legăturile cu alte femei. Se plângea că era urmărit - chiar hărţuit - de acestea. Arhiva conţine mai mult epistolele pe care le-a primit savantul. Manuscrisul original al teoriei relativităţii nu se găseşte acolo. "Nimeni nu l-a considerat valoros, la început", explică responsabilul arhivei, Roni Grosz.

Moştenirea savantului

În afară de faimoasa teorie a relativităţii, Einstein şi-a câştigat reputaţia pentru explicaţia efectului fotoelectric (pentru care a primit Premiul Nobel). Născut la 14 martie 1879, în Germania, el a trebuit să părăsească această ţară din cauza nazismului.

După crearea statului Israel, a refuzat oferta de a deveni preşedintele acestuia, dar a lăsat Ierusalimului ce a avut mai de preţ.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite