Argentina: funcţionari plătiţi prin tragere la sorţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza lipsei de resurse financiare suficiente, primăria dintr-un orăşel din Argentina, Bialet Masse, a recurs la o metodă inedită pentru a-şi plăti funcţionarii.

Numele lor este tras la sorţi, scrie ziarul „Le Nouvel Observateur". „Plătim salariile prin tragere la sorţi", a recunoscut primarul Gustavo Pueyo la un post de radio privat din Buenos Aires, adăugând că „această metodă a fost validată de administraţia primăriei". Un prim grup de 23 de salariaţi, dintr-un total de 92, a fost ales prin tragere la sorţi vineri pentru a beneficia primii de plata salariului, iar luni a fost ales un al doilea grup, a precizat primarul.

Bialet Masse, un orăşel cu 5.000 de locuitori din provincia Cordoba (750 km nord-vest de Buenos Aires), trăieşte din turism. Gustavo Pueyo a explicat că lipsa de fonduri se datorează reducerii sumelor alocate periodic de către administraţia regională. Mai multe provincii argentiniene traversează o perioadă dificilă din cauza încetinirii creşterii economice a ţării, care a scăzut în mai cu 0,5% comparativ cu aceeaşi lună a anului 2011, prima scădere înregistrată după iulie 2009, potrivit statisticilor oficiale.

Creşterea economică din Argentina a fost în medie de 8% din 2003, dar economiştii se aşteaptă ca în 2012 să fie de două ori mai mică. Pe de altă parte, luni, la New York a avut loc un proces care ar putea schimba regulile de rambursare a datoriei pe care ţara o poate obţine. Acesta este un proces prin care  Argentina încearcă să-l câştige în faţa Elliott, un fond de investiţii care cumpără datorii de stat sau afaceri aflate în faliment.

Potrivit publicaţiei „Les Echos", „suma nu este cunoscută, dar în cazul în care Argentina pierde, pentru fiecare dolar luat de la creditori, statul argentinian  va trebui să plătească cel puţin la fel de mult deoarece Elliott nu a fost de acord cu o reducere nominală.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite