Yasser Arafat ar fi fost otrăvit cu poloniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul palestinian Yasser Arafat, care a murit în 2004, ar fi fost otrăvit cu poloniu, o substanță radioactivă. Concluzia a fost trasă în urma analizelor efectuate în cadrul unui laborator din Elveţia şi citate într-un documentar difuzat marţi de Al-Jazeera, transmite AFP.

Aceste analize au fost efectuate pe eşantioane biologice prelevate din lucrurile personale ale liderului palestinian, predate văduvei defunctului, Suha, de spitalul militar Percy, situat la sud de Paris, unde a murit Arafat, a declarat François Bochud, directorul Institutului de fizică a radiaţiilor din Lausanne.

„Concluzia este că am găsit (un nivel) semnificativ de poloniu în aceste eşantioane", a afirmat acesta. Potrivit Al-Jazeera, documentarul a fost realizat după nouă luni de anchetă.

Poloniul este substanţa cu care ar fi fost otrăvit şi fostul spion rus Aleksandr Litvinenko, decedat în 2006 la Londra.

Yasser Arafat, care s-a îmbolnăvit la sediul său general din Ramallah, în Cisiordania, asediat de armata israeliană, a încetat din viață la 11 noiembrie 2004, la Percy.

Moartea sa rămâne o enigmă. Cei 50 de medici care l-au tratat nu au precizat motivul exact al deteriorării rapide a stării sale de sănătate, notează Mediafax. Palestinienii au acuzat Israelul că l-a otrăvit.

Pentru a confirma ipoteza unui deces provocat de poloniu, rămăşiţele lui Yasser Arafat trebuie exhumate şi analizate, a precizat Bochud.

„Dacă vrea cu adevărat să ştie ce s-a întâmplat cu soţul său, va trebui să găsească un eşantion (...). Exhumarea lui Arafat ne va furniza un eşantion care ar trebui să conţină o concentraţie mare de poloniu, dacă a fost otrăvit", a declarat directorul Institutului de fizică a radiaţiilor din Lausanne.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite