Apropiere inter-religioasă în jurul unei ceşti de ceai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nume de cod: operaţiunea „ora de ceai". De ceva timp, musulmanii norvegieni invită non-musulmani acasă la ei pentru a sta de vorbă la o ceaşcă de ceai. Scopul acestei iniţiative este acela de a se cunoaşte mai bine şi de a lupta împotriva prejudecăţilor.

După atacul sângeros din luna iulie comis de Anders Behring Breivik, „ora de ceai" reflectă şi mai bine dorinţa norvegienilor de armonie şi reconciliere. Imigraţia non-occidentală este un fenomen relativ de dată recentă în Norvegia, spune cercetătorul Andre Grjebine, citat de site Rue89.

Imaginea musulmanilor în presă, negativă

Directorul Centrului norvegian pentru lupta împotriva rasismului, Kari Helene Partapuoli, este iniţiatorul operaţiunii „ora de ceai". „În ultimii trei ani au avut loc dezbateri publice foarte dure împotriva musulmanilor. Norvegienii îi cunosc pe aceştia numai prin intermediul mass-media. În 2009, un raport arăta că articole despre islam şi musulmani au apărut în mass-media la fel de multe ca despre premierul Jens Stoltenberg, iar 71% la sută din ele au fost negative. Printre subiectele care au reţinut atenţia presei, în special a celei de la Oslo, se numără: burkini (costumul de baie islamic) autorizat în piscinele oraşului, săli de gimnastică şi cursuri de înot separate pentru femei şi bărbaţi, un cuplu de homosexuali atacaţi de un musulman într‑un cartier din capitală, municipalitatea oferă hijab (văl islamic) fetiţelor în şcoli, ultimele statistici ale poliţiei din Oslo arată că toţi cei care au comis un viol în oraş nu sunt occidentali.

„Ora de ceai", subvenţionată

Kari Helene Partapuoli reaminteşte şi un alt sondaj din 2009 care arăta că norvegienii se tem de un conflict cu lumea musulmană mai mult decât de încălzirea globală sau de criza financiară. Dar începând cu luna iulie, Partapuoli a invitat mai mulţi jurnalişti la „o ceaşcă de ceai". În plus, guvernul este dispus să subvenţioneze această iniţiativă pentru încă cinci luni. „Am ajuns să primim şi 40 de email-uri pe zi, de la oameni care doresc să participe", spune Kari Helene Partapuoli. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite