Apel la organizarea de alegeri anticipate, în urma bătăii din Parlamentul ucrainean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului ucrainean a îndemnat vineri la organizarea de alegeri legislative anticipate, după o bătaie în hemiciclu între deputaţi ai puterii şi opoziţiei, în dezacord asupra unui proiect de lege privind statutul limbii ruse în această fostă republică sovietică, relatează AFP.

"Putem trage numai o singură concluzie după evenimentele de ieri (joi): Verhovna Rada (Parlamentul) şi parlamentarismul în Ucraina sunt total ruinate", le-a spus jurnaliştilor Volodimir Litvin, preşedintele instituţiei.

"Le-am propus liderilor grupurilor parlamentare (...) o autodizolvare a (Verhovnei) Rada şi organizarea de alegeri anticipate", a adăugat el.

Însă preşedintele Parlamentului a precizat că această propunere nu a fost discutată, în urma faptului că şedinţa prevăzută vineri nu s-a putut desfăşura din cauza blocajului opoziţiei.

Joi, deputaţi ai puterii şi ai opoziţiei s-au bătut cu pumnii şi cu picioarele în cursul unei şedinţe, care a fost necesar să fie întreruptă.

Deputaţi ai puterii au pregătit un text care extinde drepturile de utilizare oficială a limbii ruse în ţară, viguros contestat de către aleşii opoziţiei. Acest lucru ar însemna, în opinia deputaţilor opoziţiei, ca rusei să îi fie conferit statutul de cea de a doua limbă oficială de stat, alături de ucraineană.

Confruntări de acest fel au loc destul de frecvent în hemiciclul ucrainean.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite