Apărare comună franco-britanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parisul şi Londra vor derula proiecte comune în industria apărării şi vor forma o unitate expediţionară mixtă pentru operaţiuni militare. Constrânşi de reducerile bugetare, premierul britanic, David Cameron, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, au semnat ieri un acord istoric de cooperare militară.

Acordul, valabil pe 50 de ani, va permite „împărţirea costurilor necesare dezvoltării", dar totul se va face „în respectul total al independenţei" celor două ţări, se arată într-un comunicat al preşedinţiei franceze, citat de „Le Monde".

Cel mai important aspect al acestei cooperări îl constituie decizia de a simula în comun teste nucleare la laboratorul din apropiere de Dijon, în timp ce la centrul nuclear de la Aldermaston, Berkshire, vor fi formaţi specialişti. Începând cu 2011, Parisul şi Londra vor să dezvolte „echipamente şi tehnologii pentru submarinele nucleare" ale celor două ţări.

Tot pentru anul viitor este programată începerea construirii viitoarei generaţii de drone MALE şi a unui nou tip de rachetă de croazieră, care să înlocuiască actuala generaţie (Scalp în Franţa şi Storm Shadow în Marea Britanie). În 2012, ar urma să fie lansat „un program comun de demonstraţie" pentru drone de luptă, care ar putea să fie folosite de către forţele militare în 2030. În 2011, cele două ţări vor semna un contract unic de întreţinere pentru avioanele de transport militar A400M şi de antrenare a piloţilor.

Unitate sub comandament unic

Până vor achiziţiona un portavion, britanicii vor putea utiliza portavionul francez Charles de Gaulle. Unitatea expediţionară mixtă va fi formată din peste 6.500 de soldaţi şi va participa la operaţiuni NATO, ONU şi UE.

Sub comandament unic, unitatea va fi constituită din forţe terestre, aeriene şi maritime şi va participa peste câteva luni la primele exerciţii. Acordul este pe placul BAE, Dassault şi al altor companii din domeniu care s-au temut că odată cu reducerea cheltuielilor pentru armată, guvernele europene vor cumpăra echipamente de la firmele americane. Cooperarea reprezintă o garanţie că cele două ţări vor continua să investească în tehnologie şi cercetare militară, notează „The Financial Times".

Franţa şi Marea Britanie asigură în prezent 70% din fondurile europene pentru acest segment. Recent, David Cameron a anunţat că bugetul armatei va fi redus cu 8% în următorii cinci ani şi circa 42.000 de posturi vor fi desfiinţate. Guvernul francez vrea să scadă cheltuielile militare cu 3,6 miliarde de euro în următorii trei ani.

Ministrul Apărării, Liam Fox, a vorbit ieri la postul BBC Radio 4 pentru a linişti criticile din presa britanică. Mai multe ziare au folosit termenul ironic de „broaşte" la adresa francezilor şi au făcut apel la citatele unor comandanţi militari britanici. Fostul ofiţer Tim Collins îşi exprima scepticismul într-un comentariu publicat în „Daily Mail" şi se întreba dacă britanicii vor putea avea vreodată încredere în francezi. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite