Anul Nou Chinezesc, o afacere de anvergură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astrologii spun că Anul Şobolanului va fi liniştit şi aducător de bogăţii. Comercianţii pot confirma, sărbătoarea fiind una dintre cele mai profitabile din lume Noul an chinezesc va

Astrologii spun că Anul Şobolanului va fi liniştit şi aducător de bogăţii. Comercianţii pot confirma, sărbătoarea fiind una dintre cele mai profitabile din lume

Noul an chinezesc va începe la 7 februarie şi se va încheia la 25 ianuarie 2009. Se va afla sub semnul şobolanului, ca animal simbolic, şi al pământului, ca element cosmogonic. Joi, 7 februarie, aproape două miliarde de chinezi din întreaga lume vor sărbători intrarea în anul 4706.

Anul Nou Chinezesc mai este numit "Sărbătoarea Primăverii" şi se încheie cu Festivalul Lampioanelor. Din cauza celei mai severe ierni din ultimii 50 de ani, "marea migraţie umană", prilejuită de aceste evenimente, ar putea fi împiedicată.

Autorităţile chineze au sfătuit milioanele de călători să renunţe la planurile de deplasare.
Ca şi Crăciunul pentru creştini, "Sărbătoarea Primăverii" reprezintă cea mai importantă sărbătoare pentru chinezi. Istoricii spun că are o vechime de circa 5.000 de ani.

Pentru poporul chinez, Anul Nou este un simbol al unităţii familiale. Potrivit "calendarului agricol", un an este perioada în care luna efectuează douăsprezece rotaţii în jurul Terrei, fiecare rotaţie având o durată de o lună.

Anul Nou Chinezesc nu are o dată fixă. Cade întotdeauna între 21 ianuarie şi 19 februarie, în funcţie de calendarul lunar, iar festivităţile în cinstea sa durează mai multe zile. Tradiţia spune că Nian, un monstru uriaş care prăda oamenii în jurul datei de Anul Nou, a fost potolit de un bătrân. El i-a sfătuit apoi pe oameni să arboreze decoraţiuni de culoare roşie la uşi şi la ferestre pentru a-l alunga, lucru pe care chinezii îl fac şi astăzi.

Obiceiuri străvechi, păstrate cu sfinţenie

Zodiacul chinezesc este un ciclu de 12 ani, fiecare dintre aceşti ani fiind plasat sub semnul unui animal simbolic. Pregătirile pentru această zi debutează aproape cu o lună în urmă. Oamenii îşi fac curăţenie în case, îşi cumpără haine noi şi plătesc toate datoriile înainte de a intra în Noul An.

Gospodinele spală rufele, pentru a "arunca" murdăria, bărbaţii se ocupă de cumpărăturile necesare în perioada de sărbătoare: bomboane, prăjituri, seminţe, carne, peşte, fructe, băuturi. Copiilor li se oferă plicuri roşii "norocoase" (cu bani), din partea familiei şi a prietenilor.

Este foarte important ca la cina din seara de ajun să participe întreaga familie. De asemenea, trebuie ca la încheierea mesei să nu se măture, pentru a nu se "mătura" norocul. Se lipesc în toate casele mici bucăţi de hârtie cu urări de bine.

Săptămâna de aur trimite în vacanţă milioane de chinezi

Dincolo de tradiţii, Anul Nou Chinezesc reprezintă o afacere de mare anvergură. Având în vedere că universul chinez depăşeşte cu mult frontierele Republicii Populare Chineze - în afara graniţelor ţării trăind peste 40 milioane de chinezi - "Sărbătoarea Primăverii" este prilejul unei gigantice transhumanţe.

Anul acesta însă, temperaturile polare şi furtunile de zăpadă împiedică mulţimile de călători să ajungă în localităţile natale. Deja, în gări, s-a instalat haosul, după ce traficul a fost perturbat de căderile masive de omăt. După ore întregi de aşteptare, mii de oamenii s-au luat la bătaie ca să prindă un loc în primele trenuri care au început să circule.

Ca şi americanii, cu ocazia sărbătorii de Thanksgiving, chinezii nu se dau în lături să străbată distanţe uriaşe pentru a petrece Anul Nou în familie. Deplasările acestora aduc venituri importante transportatorilor şi agenţiilor de turism, care le programează cu multe luni în avans. Atunci când 146 milioane de persoane se deplasează simultan, aşa cum s-a întâmplat în 2007, se modifică o ţară întreagă, scrie ziarul "Le Monde". În urmă cu opt ani, China a decis să acorde trei "săptămâni de aur" pe an lucrătorilor, pentru a încuraja turismul şi consumul.

De exemplu, având trei zile libere în jurul Anului Nou Chinezesc, se putea obţine o săptămână de concediu, reorganizând weekendurile. Dar ideea a fost greu de pus în practică. După ce milioane de persoane, de trei ori pe an, s-au regăsit în aceleaşi trenuri, au luat cu asalt aceleaşi autobuze, au devastat aceleaşi staţiuni turistice, autorităţile au hotărât eşalonarea vacanţei pentru a rezolva "contradicţiile între cererea consumatorilor şi capacitatea serviciilor".

Festivalul Lampioanelor, explozie de culoare

Negocierile de afaceri în această perioadă, în China sau în ţări din Asia unde sunt mari comunităţi de chinezi sunt sistate. Puterea economică este în vacanţă. Beijing, Shanghai, Taipei sau Singapore sunt oraşe moarte. Până şi şantierele se opresc, golite de lucrătorii imigranţi reîntorşi în provinciile lor îndepărtate. Îşi vizitează prietenii cu braţele încărcate de portocale şi mandarine, simboluri ale fericirii şi abundenţei. Toată lumea face cumpărături, îmbogăţindu-i pe comercianţi.

Parcurile găzduiesc târguri, magazinele se aprovizionează pentru a face faţă puterii de cumpărare crescânde a populaţiei. Formaţiile artistice şi televiziunile pregătesc programe bogate şi variate. Festivalul lampioanelor mobilizează forţe importante. Sunt folosite tehnologii de ultimă oră pentru a mişca sute de pavilioane alegorice, ce ilustrează întreaga mitologie chineză tradiţională.

Nenumărate lampioane aprinse, ploaia de beculeţe din arbori şi arbuşti, costumaţiile spectaculoase înseamnă bani mulţi în buzunarele producătorilor. În trecut, oamenii întâmpinau Anul Nou cu pocnitori şi artificii, obicei care simbolizează înlăturarea vechiului şi a răului. Din cauza problemelor de securitate şi poluare, în oraşele mari ale Chinei arsenalele pirotehnice au fost însă interzise în ultimii ani.

Zodiacul chinezesc are o vechime de peste 4.000 de ani

Potrivit astrologilor chinezi, Anul Şobolanului este un an al belşugului, plin de perspective şi de ocazii favorabile pentru toate semnele zodiacale, deoarece acest animal aduce bogăţie. Dar în acelaşi timp este un an al răcelii şi întunericului iernii, un an în care riscurile nu trebuie asumate, decât dacă nu pot fi evitate. Nu aduce evenimente explozive sau catastrofale. Va fi un an liniştit şi benefic, în care se pot acumula bogăţii, un an al investiţiilor pe termen lung. Dar cei care se lăcomesc ar putea ajunge la dezechilibre financiare. Anul Şobolanului este favorabil rezolvării problemelor, dar nimic nu trebuie forţat.

Astrologia este una dintre cele mai vechi pseudoştiinţe, ale cărei învăţături sunt luate în serios şi astăzi în întreaga lume. Potrivit unor estimări, se credea că are o vechime de circa 5.000 de ani, dar studii recente asupra credinţelor ezoterice o plasează şi mai departe în noaptea istoriei.

Din cele mai vechi timpuri şi până azi, astrologia a fost folosită pentru a prezice ce se întâmplă în ţară, războaiele viitoare, evoluţia situaţiei economice şi multe alte aspecte ale cursului vieţii. Unii istorici suspectează că multe din miturile asociate cu constelaţiile de pe cer au fost inventate pentru a-i ajuta pe fermieri. În funcţie de constelaţii, ei aflau momentul propice pentru însămânţat sau recoltat.

Un cuvânt grecesc

Grecii antici au fost şi ei preocupaţi de astrologie şi horoscoape. Ei credeau că poziţia soarelui şi a planetelor are influenţă asupra vieţii unei persoane şi a evenimentelor care urmează să se întâmple, putând fi prezise în funcţie de locul ocupat de acestea. De altfel, "astrologie" este un cuvânt grecesc şi înseamnă "ştiinţa stelelor". Potrivit experţilor, în urmă cu 5.000 de ani, astrologia era utilizată de caldeeni (Caldeea era un ţinut din sudul Mesopotamiei, Orientul Apropiat, n.r.).

În anul 2637 î.Hr., împăratul Huang Ti a introdus primul ciclu din zodiacul chinezesc. Pe parcursul timpului, astrologia a fost tratată cu respect în China. "Cerul ne trimite simbolurile bune şi rele şi înţelepţii acţionează în funcţie de ele", spunea Confucius, reputat filosof din secolul VI î.Hr. În China, astrologia este combinată cu feng shui, o artă străveche de echilibrare a energiilor.

Milioane de interesaţi

În Evul Mediu, astrologia a fost practicată în ascuns, deoarece nu era acceptată de biserică. În anii 1600, astrologul William Lillt a numit-o "astrologie creştină", pentru a o salva de mânia prelaţilor. Astfel, horoscoapele au supravieţuit până astăzi.

Milioane de oameni din întreaga lume sunt interesaţi de ele. Una dintre celebrităţile obsedate de horoscoape a fost Nancy Reagen, soţia preşedintelui american Ronald Reagan. După ce soţul său a fost ţinta unui atentat, în 1981, ea a angajat un astrolog pentru a afla care erau cele mai bune momente pentru ca acesta să iasă în public, să semneze documente sau să efectueze alte activităţi.

Simbolistica preparatelor de pe masa de revelion

Cina din seara de ajun a Anului Nou se numeşte "masa reîntregirii". Toţi membrii familiei, chiar şi cei care lucrează în alte localităţi, se adună pentru a mânca împreună. În sudul Chinei, meniul constă din peste zece feluri de bucate. Nu lipsesc de pe masa de sărbătoare peştele şi brânza de soia, care sugerează ideea de belşug.

În nordul Chinei, toţi membrii familiei pregătesc împreună colţunaşi aducători de noroc. Tot noroc aduc şi "pacheţelele de primăvară", oarecum asemănătoare cu sarmalele, ca aspect, dar preparate din foi de plăcintă, ouă, carne de porc tocată cu condimente.

De subliniat că preparatele de la "masa reîntregirii" au o anumită simbolistică: "puiul întreg" garantează sănătatea, chiftelele de peşte, creveţii şi carnea asigură reuşita la studii, iar legumele - inteligenţa. Printre specialităţile aparte de la masa de revelion se numără "Buddha sare prin perete", preparat pe bază de buze şi aripioare de rechin, stridii uscate, castraveţi de mare, muguri de bambus, pipote de raţă, burtă de peşte, tendon de porc, moluşte, ouă de porumbel, ciuperci şi carnea de la o găină.

Meniurile includ şi mâncăruri cu denumiri poetice: "purceluşul drăgăstos", "vita se rostogoleşte", sau "purceluşul se uită în apă". Chinezii nu obişnuiesc să bea şampanie la astfel de ocazii, ci mao tai, un fel de rachiu din orez, bere ori vin roşu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite