Antonis Samaras anunţă o "nouă eră" pentru Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O "nouă eră" va începe în Grecia după alegerile cruciale de duminică, a apreciat liderul partidului conservator Noua Democraţie Antonis Samaras, considerat posibilul învingător al scrutinului, relatează AFP.

"Astăzi vorbeşte poporul grec. Mâine începe o nouă eră pentru Grecia", a declarat Samaras pentru presă duminică, după ce şi-a introdus buletinul de vot într-o urnă din oraşul său, Pylos, în Peninsula Peloponez.

Scrutinul opune partidele favorabile austerităţii, care se prezintă ca garante ale menţinerii Greciei în zona euro, dar care cer modificări la memorandumul semnat între Atena şi creditorii săi, stângii radicale (Syriza), care vrea să repună în discuţie măsurile de austeritate impuse în schimbul acordării unui ajutor internaţional.

Samaras, aflat cot la cot cu opozantul său din cadrul stângii radicală, a fost văzut ca învingător încă de joi, de către Bursa din Atena, care dispune de sondaje nepublicate. Bursa, care a înregistrat scăderi record, a înregistrat joi o creştere de 10% într-o singură şedinţă.

Presa greacă a dramatizat mizele scrutinului, în ediţiile de duminică. "Cu răsuflarea tăiată", titra Kathimerini, "ochii planetei se concentrează asupra Greciei". Ethnos (centru-stânga) evoca un "vot asupra euro: Grecia, în confruntarea sa electorală cea mai critică", în timp ce To Vima aprecia că Grecia "votează sub ameninţarea explicită a unei ieşiri din (zona) euro".

După calificarea nesperată a Greciei la Campionatul de fotbal Euro sâmbătă seara în faţa Rusiei, presa sportivă greacă s-a dezlănţuit duminică împotriva cancelarului german Angela Merkel, considerată responsabilă de nefericirea Greciei aflată în recesiune.

"Aduceţi-ne-o pe Merkel", titra Goal. "Nu veţi scoate niciodată Grecia din Euro", adăuga ziarul, cu un joc de cuvinte. În paralel Metro Sport sublinia "bucuria şi mândria fără margini a ţării".

O ironie a istoriei, Grecia ar putea ajunge să înfrunte Germania în sferturile de finală de la sfârşitul săptămânii, la Gdansk (Polonia), având în vedere că va înfrunta învingătoarea Grupei B, în care evoluează Germania, care are nevoie doar de un punct pentru a se califica.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite