Anne Romney, în misiune de seducţie a americanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Mitt Romney a câştigat oficial candidatura republicanilor pentru preşedinţie, soţia sa, Anne, a încercat să câştige inimile alegătorilor printr-o „poveste de dragoste”, spusă pe scena convenţiei de la Tampa.

Mitt Romney a câştigat fără surprize marţi, la convenţia republicană din Tampa (Florida), votul majorităţii delegaţilor Partidului Republican pentru a-l înfrunta pe Barack Obama la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Candidatul a obţinut pragul necesar de 1.144 de delegaţi (din 2.286) în cursul unei numărători realizate stat cu stat în incinta Tampa Bay Forum, unde are loc convenţia naţională a partidului republican. Statul New Jersey a fost cel care a dat votul pentru depăşirea acestui prag. În absenţa adversarilor, numirea fostului guvernator de Massachusetts era, oricum, garantată.

Însă acest ritual perfect organizat, care permite partidului să se mobilizeze în spatele candidatului câştigător al primarelor este crucial deoarece îi va permite lui Mitt Romney, odată învestit oficial, să beneficieze de fondurile prevăzute pentru alegerile generale.

„Omul de care America are nevoie"

Minuţios coregrafiate, convenţiile partidelor marchează lansarea oficială a campaniei pentru alegerile prezidenţiale de la 6 noiembrie. Democraţii vor organiza convenţia lor săptămâna viitoare, între 4 şi 6 septembrie, în cadrul căreia Barack Obama va deveni, oficial, candidatul lor pentru Casa Albă.

Ann Romney a ales  să vorbească „despre iubire", povestind despre căsătoria sa cu „omul de care America are nevoie", conform extraselor din discursul pe care aceasta l-a susţinut la convenţia partidului de la Tampa. Mitt Romney „este omul de care America are nevoie. Acest om nu va eşua, nu ne va lăsa să cădem, va ridica America", a declarat ea.

„În această seară, vreau să vă vorbesc din inimă. În această seară, vreau să vă vorbesc despre dragoste. Am citit undeva că Mitt şi cu mine avem o căsnicie ca-n poveşti. În aceste poveşti pe care le-am citit nu se vorbea niciodată de după-amiezi ploioase de iarnă cu cinci băieţi care ţipă toţi în acelaşi timp. Iar aceste poveşti nu par să aibă niciodată capitole numite scleroză în plăci sau cancer la sân", a adăugat ea.

„O căsnicie ca-n poveşti? Nu, chiar deloc. Ceea ce avem noi este o căsnicie adevărată", adaugă doamna Romney, căsătorită de 43 de ani cu candidatul republican la Casa Albă pe care l-a întâlnit în liceu.

Discursul ei e considerat unul dintre momentele puternice ale convenţiei republicane care este menit să îl umanizeze pe un candidat apreciat în continuare ca fiind prea distanţat de preocupările alegătorilor.

Anne Romney a lansat un apel clar la voturile femeilor şi propria operaţiune de cucerire a publicului american.  „În această toamnă nu va eşua", a declarat ea privind direct în camerele de luat vederi.

„Daţi-l afară pe Obama!"

Oratorii care s-au succedat la tribuna convenţiei republicane din Tampa (Florida), marţi seara, s-au întrecut în critici la adresa preşedintelui democrat în exerciţiu Barack Obama, unul dintre ei exclamând: „Daţi-l afară la 6 noiembrie!".

„Barack Obama nu poate reconstrui economia deoarece nu ştie cum a fost construită", a declarat preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, în aplauzele delegaţilor republicani la convenţie. „Poporul american îl întreabă unde sunt locurile de muncă, însă el oferă doar scuze, nu şi răspunsuri", a adăugat el.

Rând pe rând, personalităţile partidului sau candidatul învins de Mitt Romney în alegerile primare, ultraconservatorul Rick Santorum, s-au grăbit să denunţe politicile preşedintelui în exerciţiu în domeniile economic, social sau familial.

„Trebuie să încetăm distrugerea în curs a instituţiei căsătoriei şi a familiei în această ţară", a afirmat Rick Santorum, în timp ce candidatul pentru funcţia de senator Ted Cruz a făcut apel la retrăirea „poveştii de dragoste care se numeşte America".

Cursă strânsă

Ultimele sondaje arată că Barack Obama şi Mitt Romney sunt aproape la egalitate în cursa pentru Casa Albă. Un sondaj Ipsos-Reuters  îl cotează pe Obama cu 45% şi pe Romney cu 43%, în timp ce în sondajul Gallup, Mitt Romney are 47% , iar Obama-46%.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite