Ankara, supărată pe evreii din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul turc de externe, Ali Babacan, a avertizat comunitatea evreiască din SUA că rezoluţia privind recunoaşterea genocidului armean va genera o percepţie publică potrivit căreia

Ministrul turc de externe, Ali Babacan, a avertizat comunitatea evreiască din SUA că rezoluţia privind recunoaşterea genocidului armean va genera o percepţie publică potrivit căreia "grupurile de lobby armene şi evreieşti îşi unesc forţele împotriva turcilor".

Şeful diplomaţiei turce a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat cotidianului turc "Zaman", cu o zi înainte de votul favorabil rezoluţiei privind recunoaşterea genocidului armean, acordat de comisia americană de Politică Externă din Camera Reprezentanţilor. Opinia publică din Turcia pare să fi receptat mesajul ministrului turc, comentează "The Jerusalem Post", invocând rezultatele unui sondaj recent.

Potrivit anchetei on-line, realizată de ediţia de limbă engleză a cotidianului "Zaman", 22% din repondenţi au declarat că rezoluţia a fost adoptată deoarece "evreii au legitimizat revendicările privind genocidul", majoritatea identificând "neglijenţa Turciei" drept principalul motiv.

Comunitatea evreiască din Statele Unite respinge aceste argumente şi susţine că doar Ankara poate fi învinovăţită pentru eşecul de a ralia sprijinul necesar respingerii rezoluţiei, considerată de opinia publică din Turcia drept antiturcă. Potrivit publicaţiei israeliene, congresmenii americani nu au uitat votul negativ acordat de parlamentul de la Ankara rezoluţiei din martie 2003, prin care Statele Unite cereau permisiunea de a utiliza bazele turce pentru lansarea operaţiunilor militare împotriva Irakului.

Pe de altă parte, vizita liderului Hamas, Khaled Meshaal, la Ankara, la începutul lui 2006, a generat nemulţumirea politicienilor americani care sprijină statul evreu. "Cred că la Capitol Hill există impresia că Turcia nu mai este un aliat atât de fidel. Există un sentiment potrivit căruia au de-a face cu o altfel de Turcie", a precizat un oficial din cadrul unei organizaţii evreieşti din Statele Unite. (Alina Anghel)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite