Anglia, isterizată de un al doilea focar de aftoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îngrijorarea britanicilor ia amploare, pe fondul identificării altor vite bolnave Un al doilea focar de febră aftoasă a fost confirmat în Marea Britanie, la o fermă din Surrey.

Îngrijorarea britanicilor ia amploare, pe fondul identificării altor vite bolnave

Un al doilea focar de febră aftoasă a fost confirmat în Marea Britanie, la o fermă din Surrey. Mostrele prelevate de la ferma Wolford, aflată în zona de protecţie din jurul primului focar, au ieşit pozitive pentru virusul febrei aftoase.

Aproximativ 100 de vaci au fost sacrificate la ferma Wolford, din comitatul englez Surrey, unde s-a descoperit un al doilea focar de febră aftoasă. Autorităţile sunt de părere că nu este vorba despre o nouă infestare, ci despre contaminarea de la prima sursă, aflată la mai puţin de trei kilometri distanţă.

Fermierii din zonă au fost sfătuiţi să continue examinarea animalelor. Ei s-au declarat "foarte îngrijoraţi" că situaţia din 2001, când şapte milioane de animale au fost sacrificate, s-ar putea repeta. Laurence Matthews, proprietarul fermei unde s-a descoperit noul focar, se teme că maladia s-ar putea extinde în întreaga comunitate rurală. "Începusem să credem că situaţia se află sub control şi că vom putea reintra în normal. Acum ne-am reîntors de unde am plecat şi majoritatea fermierilor sunt foarte, foarte speriaţi." Fermierii au cerut ca drumurile din zonă să fie închise, pentru a se evita răspândirea virusului.

Serviciile sanitare au avansat ipoteza că neglijenţele în manipularea unor substanţe dintr-un laborator aparţinând firmei de vaccinuri Merial şi Institutului pentru Sănătatea Animalelor s-ar putea afla la originea declanşării epizootiei.

Atât reprezentanţii Merial, cât şi cei ai ISA au declarat că nu au găsit dovezi care să lege focarele de aftoasă de activităţile laboratorului. Acesta se află în satul Pirbright, la câţiva kilometri de fermele afectate. Ministerul britanic al Mediului a anunţat însă că tulpina virusului descoperit la cele două ferme este foarte asemănătoare celei utilizate în acest laborator.

Inundaţiile catastrofale, care au afectat o parte a Marii Britanii în luna iulie, ar fi putut şi ele favoriza propagarea virusului febrei aftoase. Oficiali ai serviciilor veterinare britanice au declarat că rezultatele testelor efectuate la primul focar de febră aftoasă sunt identice cu cele prelevate în timpul epidemiei similare care a afectat Marea Britanie în 1967. Conform unui raport înaintat de guvernul englez Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor, primele semne de febră aftoasă au fost observate la 29 iulie, de un fermier care a alertat autorităţile în 2 august.

Uniunea Naţională a Fermierilor din Anglia estimează că febra aftoasă va costa Anglia "zeci de milioane de lire sterline".

111.000 de ferme, afectate

În urma descoperirii primului focar de febră aftoasă, 97 de vaci au fost sacrificate, 64 din zona infestată şi 33 din zonele învecinate. Cel de-al doilea focar a costat viaţa a aproximativ 100 de vite. 111.000 de ferme sunt în prezent afectate de embargoul impus pe importurile de carne şi produse lactate din Marea Britanie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite