VIDEO Anglia: răscoala se extinde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Londra, atât poliţia, cât şi cetăţenii s-au organizat, evitând o nouă noapte de agitaţie. Revoltele s-au mutat în alte oraşe, precum Manchester şi Birmingham. Geamuri sparte, clădiri incendiate şi lupte de stradă – acesta este peisajul care domină Marea Britanie de patru zile.

Violenţele au izbucnit în oraşe precum Manchester, Salford, Liverpool, Nottingham şi Birmingham. În Birmingham, huliganii au dat foc mai multor magazine şi maşini parcate pe marginea şoselei. Televiziunile britanice au surprins momente în care tineri mascaţi aruncă cu pietre şi cărămizi în forţele de ordine, iar apoi, fugind, devastează tot ce le iese în cale.

Trei bărbaţi au murit loviţi de o maşină în Birmingham. Locuitorii din zonă spun că ei se aflau în stradă pentru a-şi apăra cartierul. Manchester, al treilea oraş al ţării, a fost şi el trecut prin foc. Poliţia a făcut cu greu faţă sutelor de tineri cu cagule care, odată cu lăsarea serii, au început să iasă în stradă şi să devasteze tot ce le iese în cale. La circa 40 de kilometri, la Liverpool, 200 de tineri au bombardat poliţia cu proiectile şi au provocat pagube, 35 de persoane fiind arestate. Incidente minore au mai fost semnalate la Reading, Oxford şi Milton Keynes, la 50 de kilometri vest şi nord-vest de Londra. În Nottingham, un comisariat de poliţie a fost incendiat, marţi seara, cu cocteiluri Molotov,  de un grup de 30-40 de bărbaţi fără ca vreo persoană să fie rănită. Conform poliţiei, peste 90 de persoane au fost arestate în Nottingham.

„Sunt chestii gratis"

Pe de altă parte, Londra pare să se liniştească. Numărul poliţiştilor de pe străzi a fost mărit cu 10.000 şi, în plus, londonezii au început să se organizeze în patrule civile, ca să îşi apere casele sau magazinele. Reporterii de la BBC au vorbit cu un adolescent din Manchester, pe care l-au întrebat dacă e ok să jefuiască magazine. „Nu, sigur că nu e în regulă", răspunde acesta. „Toată lumea o face. Eu ce să fac? Sunt chestii gratis", continuă el. Atunci când i se atrage atenţia că ar putea fi prins şi condamnat, răspunde: „N-am încă şaisprezece ani, e prima mea faptă, scap ieftin. Închisorile sunt pline. Ce să facă cu mine?" Într-o altă discuţie cu un reporter BBC, unui alt puşti, de numai 12 ani, din Londra, i se atrage atenţia că ceea ce face e hoţie. „Hoţie e că i-au tăiat mamei din ajutorul social. Aia e hoţie", răspunde el. Reporterii de la „Daily Mirror" au identificat chiar şi un puşti de numai nouă ani printre huligani. Şeful Scotland Yard, comisarul Tim Goodwin, a făcut apel la părinţi să-şi ţină copii acasă şi să ajute la ţinerea situaţiei sub control. „Îi îndemn pe părinţi să înceapă să se întrebe unde sunt copiii lor. Sunt mult prea mulţi spectatori care stau în calea forţelor de poliţie care încearcă să-i aresteze pe huligani şi spărgători", a spus el.

Pierderi plătite de contribuabili

Firmele au înregistrat pierderi de peste 100 de milioane de lire sterline (113 milioane de euro) din cauza pagubelor provocate de revoltele din ultimele zile, potrivit unei estimări a asiguratorilor britanici. Multe dintre magazinele vandalizate nu vor mai putea fi redeschise. În final, contribuabilii vor fi forţaţi să plătească factura. Asociaţia Asiguratorilor Britanici a anunţat că va folosi o lege puţin cunoscută, din 1886, care permite companiilor de asigurare să-şi recupereze pagubele de la autorităţile locale de poliţie. Poliţia, care deja a redus sute de posturi, s-ar putea vedea nevoită să facă şi mai multe tăieri pentru a plăti factura, scrie presa britanică.

Cel puţin 770 de arestări

Poliţia britanică a reţinut 770 de persoane în cele patru nopţi de proteste de stradă. Mai mult de 80 de persoane au fost reţinute marţi seară la Londra, unde atmosfera a rămas relativ calmă, după ce autorităţile au suplimentat masiv efectivele forţelor de ordine. Poliţia din Manchester a reţinut 108 persoane, în timp ce alţi 100 de protestatari au fost reţinuţi la Birmingham, Wolverhampton şi West Bromwich. De la începutul protestelor, 111 poliţişti au fost răniţi, după ce au fost atacaţi cu diferite proiectile, inclusiv sticle, cărămizi şi scânduri.

113 milioane de euro este valoarea la care se ridică pagubele produse micilor afaceri, susţin asiguratorii.

Londonezii au trecut la autoapărare

„Înarmaţi“ cu mături, locuitorii au curăţat zonele afectate    Foto: AFP



Sute de londonezi s-au organizat în timpul nopţii de marţi spre miercuri în grupuri de autoapărare pe străzi.La Southall (vestul Londrei), sute de indieni sikh, unii îmbrăcaţi în port tradiţional, s-au adunat marţi seară în faţa tempului lor (Gurdwara), după ce au auzit zvonurile potrivit cărora comunitatea lor ar fi putut deveni ţinta unor noi violenţe. Ei au ţinut gara locală sub strictă supraveghere pentru a observa sosirea unor eventuali răufăcători. La Enfiled, cartier din nordul Londrei grav afectat de tulburările din nopţile precedente, 200 de locuitori au patrulat prin cartier pentru a supraveghea străzile.

De gardă în faţa magazinelor

O înregistrare video făcută de un amator în noaptea de marţi spre miercuri înfăţişa un grup de 100 de persoane scandând „Anglia, Anglia, Anglia" pe o stradă din Enfield. Grupul tocmai intrase în conflict cu un tânăr înarmat cu o crosă de hochei, însă situaţia a revenit la normal după ce mulţimea a făcut apel la calm.

Aproximativ o sută de suporteri de fotbal s-au adunat în cartierul Eltham de la periferia oraşului, unde de asemenea se zvonea că aveau să sosească persoane care urmau să declanşeze violenţe. „Acesta este un cartier de muncitori albi şi suntem aici pentru a ne proteja comunitatea", a declarat un bărbat pentru „The Guardian", adăugând că mulţimea doreşte să ajute poliţia. În cartierele Hackney şi Kentish Town (nord), comercianţii, o parte a acestora turci, au făcut de gardă în faţa magazinelor lor, unii având în mâini arme improvizate. În Hackney, unul dintre cele mai afectate cartiere londoneze, oamenii au început să strângă rămăşiţele confruntărilor, culegând tot ce este pe jos şi umplându-şi sacii.

Capitala britanică este precum o fortăreaţă, cu peste 16.000 de poliţişti patrulând pe străzi. Magazinele se închid devreme, pentru a nu fi surprinse deschise de eventualele revolte.

image

Click aici pentru video.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite