Top 100 gânditori globali: Angela Merkel, o "gospodină din Suabia"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul german, Angela Merkel. Sursa: EPA
Cancelarul german, Angela Merkel. Sursa: EPA

În chinurile crizei financiare,  cancelarul german Angela Merkel a ales să citeze o sursă neaşteptată de înţelepciune: „gospodina din Suabia”, vestită pentru zgârcenia ei, „este modelul pentru economia mondială”, a spus Merkel, făcând o aluzie critică la americanii dependenţi de credite.

Aşa că, atunci când Grecia a sugerat, în acest an, că s-ar putea să aibă nevoie de ajutor pentru a-şi plăti facturile, Merkel a băgat greu mâna în buzunar.

Fermitatea lui Merkel e temperată totuşi de pragmatism: până la urmă a acceptat faptul că un ajutor este necesar pentru datornicele Europei, dar s-a asigurat că soluţia, de trilioane de dolari, a fost concepută pe baza principiilor germane. 

Aceeaşi abordare dură şi acasă. După stimulul financiar, ea a insistat pe o evoluţie către un buget naţional echilibrat.

Judecând după rezultate, frugalitatea lui Merkel pare să fi fost mai bună decât tradiţionalele cheltuieli ce depăşesc veniturile: Germania s-a bucurat de o creştere economică-record în al doilea sfert al lui 2010, iar rata şomajului e acum la cel mai mic nivel din 1992.  

Extras din Top FP 100 Gânditori Globali, publicat în ediţia nr.20 a FP România, din 17 ianuarie la toate standurile de presă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite