Angela Merkel va merge marţi în prima sa vizită la Atena de la începutul crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german Angela Merkel se va duce marţi la Atena pentru a-l întâlni pe omologul său grec Antonis Samaras şi vrea să sprijine un "efort de reformă mai susţinut" la care s-a angajat noul Guvern grec, a anunţat vineri purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert, relatează AFP.

"Este vorba despre o vizită obişnuită" în cursul căreia principalele subiecte de discuţie vor fi "situaţia din Grecia, situaţia din zona euro, problemele internaţionale şi relaţiile bilaterale între cei doi parteneri", a afirmat Seibert în timpul unei conferinţe de presă obişnuite.

"Mesajul pe care Germania îl va transmite Greciei este cel pe care cancelarul l-a transmis tot timpul, mai ales când Samaras a venit la Berlin, adică: vrem să ajutăm Grecia şi să o stabilizăm în zona euro", a precizat purtătorul de cuvânt.

"Vedem că sub Guvernul Samaras există un efort de reformă mai susţinut şi dorim să sprijinim aceasta", a declarat el.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului grec, Simos Kedikoglu, a salutat vineri anunţarea vizitei cancelarului german la Atena, considerând-o "un pas suplimentar" spre ieşirea din criza datoriilor în zona euro.

Vizita cancelarului, "prima de cinci ani (...), este pozitivă pentru consolidarea legăturilor "bilaterale" şi va constitui un pas suplimentar spre importantele decizii europene viitoare", a declarat Kedikoglu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului grec a precizat că vizita pe care Merkel o va face la Atena este răspunsul unei invitaţii a omologului său grec, conservatorul Antonis Samaras.

Anunţarea acestei vizite intervine în timp ce Grecia negociază cu reprezentanţii creditorilor săi (UE, BCE şi FMI) asupra eforturilor de redresare a ţării, urmărind reluarea perfuziei financiare internaţionale care ar putea s-o protejeze de insolvabilitate.

Ministrul grec de Finanţe, Yannis Sturnaras, şi troika creditorilor se vor întâlni vineri după-amiază pentru a continua negocierile. Obiectivul Greciei este să ajungă la un "progres" care să poată fi constatat luni în timpul unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din zona euro, înainte ca dosarul grec să fie pus pe agenda summitului european din 18 octombrie, a comentat o sursă ministerială.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite