Angela Merkel, sărbătorită de 8 Martie, la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germania şi Rusia vor să-şi întărească parteneriatul strategic, Berlinul sperând că succesorul lui Putin va fi mai maleabil. Cancelarul german Angela Merkel a fost primul lider occidental

Germania şi Rusia vor să-şi întărească parteneriatul strategic, Berlinul sperând că succesorul lui Putin va fi mai maleabil.

Cancelarul german Angela Merkel a fost primul lider occidental care a dorit să-l întâlnească pe viitorul ţar de la Kremlin, Dmitri Medvedev. Ea a fost însă avertizată de actualul preşedinte, Vladimir Putin, că succesorul lui nu va fi un interlocutor "facil" pentru Europa.


Întâlnirea cancelarului Angela Merkel cu Vladimir Putin a debutat într-o notă cordială, cei doi glumind pe tema Zilei Internaţionale a Femeii. În momentul în care a primit un buchet de flori de la preşedintele rus, Merkel l-a întrebat dacă a respectat obiceiul rusesc şi i-a pregătit soţiei sale micul dejun. Putin a replicat că i-a oferit doar un cadou şi că micul dejun l-au luat împreună.

Corespondentul "Der Spiegel" prezent la Moscova nota că, pentru un moment, a avut impresia că se revine la "povestea de dragoste" ruso-germană din vremea cancelarului Gerhard Schröder. Şi Merkel, şi Putin au fost de acord că aceasta nu este ultima întrevedere între ei, aluzie la intenţia lui Putin de a prelua funcţia de premier.


Întărirea cooperării pentru North Stream


În spatele uşilor închise, Merkel şi Putin au abordat însă probleme arzătoare, precum cooperarea în cadrul proiectului North Stream. Liderul de la Kremlin a declarat că Rusia are "intenţia fermă" de a continua construcţia gazoductului după planurile şi termenele prevăzute, în timp ce cancelarul german a promis că va contacta în curând guvernele suedez, polonez şi ale ţărilor baltice, îngrijorate de proiect din motive de securitate energetică şi de mediu.

În schimb, ea a exclus includerea altor ţări în acest proiect. North Stream, care va lega Rusia de Germania pe sub Marea Baltică, a suscitat indignarea ţărilor baltice şi a Poloniei, care se simt date la o parte şi se tem pentru viitorul aprovizionării lor cu gaz.


Un aparatcik ambiţios


Vizita lui Merkel la Moscova nu a fost nici pe departe o deplasare pentru a-l felicita pe Putin la final de mandat, ci o tentativă de a-l cunoaşte mai bine pe Medvedev, scrie presa germană.


Cei doi s-au întâlnit o singură dată până acum, la CeBit 2006. Potrivit "Der Spiegel", Merkel a constatat atunci că are de-a face cu "un aparatcik ambiţios", care ştie ce vrea. "Am impresia că unii dintre partenerii noştri abia aşteaptă momentul când voi înceta să-mi exercit funcţia, pentru a negocia cu o altă persoană", a declarat Putin, atenţionând-o pe Merkel că parteneriatul cu Medvedev, "un rus la fel de naţionalist ca mine", nu va fi mai puţin dificil.

Liderul de la Kremlin a mai ironizat şi clişeele occidentale privind "dificultatea de a vorbi cu un fost agent KGB". "Va apăra interesele Rusiei în modul cel mai activ", a mai precizat preşedintele în exerciţiu. Pentru început, Angela Merkel şi Dmitri Medvedev s-au mulţumit să sublinieze ataşamentul pentru parteneriatul strategic dintre cele două ţări. Cancelarul l-a invitat în Germania pe Medvedev, precizând că acesta doreşte relaţii bune cu Berlinul şi Bruxellesul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite