Andrei Marga vrea expulzarea ambasadorului sirian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, miercuri, că a propus Preşedinţiei expulzarea ambasadorului sirian de la Bucureşti, retragerea unei părţi a personalului diplomatic românesc de la Damasc, dar şi amplificarea contactelor cu opoziţia siriană

"Având în vedere agravarea situaţiei din teren, propunerea noastră este să se ia în calcul finalmente expulzarea ambasadorului şi, în ceea ce ne priveşte, dacă pericolul militar, fizic pentru ambasadă este cel care este, atunci trebuie văzut dacă nu cumva retragem ceva din personalul ambasadei. (...) Aceste propuneri sunt făcute. Cu preşedintele se va discuta zilele acestea şi vom vedea care este soluţia. Dar, oricum, este o nouă analiză a situaţiei", a declarat Marga, într-o conferinţă de presă.

El a subliniat că situaţia din Siria s-a deteriorat continuu în ultimele săptămâni, iar aceasta necesită o nouă abordare politică a României, care include şi contacte mai ample cu opoziţia siriană. Marga a arătat că este posibilă şi o vizită a unei delegaţii a opoziţiei siriene la Bucureşti în perioada următoare.

"La această oră, situaţia se deteriorează continuu, la această oră s-a ajuns la Alep la o luptă face to face, pe de-o parte armate cu dotarea în materie de elicoptere şi avioane şi capacităţi de bombardare ample, pe de altă parte populaţia, care în bună măsură este compusă din oamenii rezistenţei, care vor schimbarea politică. Aceasta este o caracterizare. Situaţia se deteriorează. Este clar că vine tranziţia politică. Opinia ministerului este aceasta: vine tranziţia politică şi noi, ca ţară, trebuie să intrăm într-o legătură mai amplă cu opoziţia siriană. (...) Ceea ce noi am cerut a fost să se intre într-o discuţie mai amplă cu opoziţia siriană. Nu excludem să fie şi o vizită în curând aici, dar o să vă anunţăm", a spus Marga.

Potrivit acestuia, situaţia opoziţiei siriene nu trebuie idealizată, deoarece aceasta trebuie să depăşească "o sciziune care încă nu este micuţă". "Nu vreau să idealizăm situaţia opoziţiei siriene. Opoziţia siriană trebuie să depăşească o sciziune care încă nu este micuţă, dar suntem în legătură", a mai spus Marga.

Ministrul de Externe declarase şi săptămâna trecută, pe 25 iulie, că se impune expulzarea ambasadorului Siriei la Bucureşti, măsură pe care MAE a propus-o încă de acum două luni, însă a fost refuzată de Preşedinţie.

Marga a argumentat că nu doreşte ca şi în cazul Siriei România să se afle cum a fost în situaţia Libiei, printre ultimele ţări care au rupt legăturile cu regimul aflat la conducere, iar în următoarele zile va discuta şi cu premierul Victor Ponta şi cu Preşedinţia României despre acest lucru. "Vedeţi, în cazul Libiei, România a rămas aproape printre ultimele ţări care au semnalat ruperea legăturii cu ce a fost. Nu aş vrea că România să se trezească în aceeaşi situaţie şi în cazul Siriei. (...) Cred în continuare că pentru România soluţia rezonabilă aceasta e, cea pe care am propus-o şi acum două luni. Vom face analize, MAE poate face propuneri, vom discuta şi cu preşedinţia ţării şi cu primul-ministru, se înţelege, în primul rând şi vom vedea în zilele următoare care va fi soluţia", a arătat Marga atunci.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite