Anders Breivik, condamnat la 21 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii norvegieni au pronunțat vineri sentinţa în cazul extremistului Anders Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane în urmă cu un an pe insula Utoya. Acesta a fost condamnat la 21 de ani de închisoare.

UPDATE 11.07 Completul de judecată a dat verdictul în cazul extremistului Anders Breivik: 21 de ani de închisoare. Aceasta este pedeapsa maximă prevăzută de legile norvegiene.

Breivik a fost declarat sănătos mintal.

La 22 iunie, în ultima zi a procesului, extremistul de dreapta în vârstă de 33 de ani a cerut să fie achitat, apreciind că a comis atacurile de la 22 iulie 2011 pentru a apăra „naţiunea norvegiană" împotriva islamului şi a multiculturalismului.

Completul de cinci judecători va trebui să decidă mai întâi dacă Breivik este sănătos din punct de vedere mintal înainte de a da un verdict. În funcţie de sentinţa dată, Breivik îşi va petrece următorii ani fie într-o închisoare, fie într-o clinică psihiatrică securizată.

Extremistul de dreapta în vârstă de 33 de ani va fi separat de rudele victimelor printr-un perete de sticlă. Şedinţa de judecată în care Breivik îşi va primi sentinţa va fi transmisă în direct în alte săli de judecată din ţară, unde se vor afla alte rude ale victimelor.

Breivik a declarat că nu va face apel în cazul în care va fi găsit responsabil din punct de vedere penal, aşa cum doreşte, în pofida faptului că astfel riscă o pedeapsă importantă cu închisoarea.

Norvegianul a fost declarat psihotic şi, ca atare, iresponsabil din punct de vedere penal, de către o primă expertiză psihiatrică oficială, efectuată anul trecut, dar care a fost infirmată, ulterior, de o contraexpertiză, care a conchis că acesta este suficient de sănătos psihic pentru a putea răspunde pentru actele sale.

Pe 22 iulie 2011, Breivik a ucis 69 de persoane, majoritatea adolescenţi, deschizând focul asupra tinerilor laburişti reuniţi într-o tabără de vară pe Insula Utoya. Anterior, el a ucis alte opt persoane la Oslo, detonând o bombă lângă sediul Guvernului norvegian.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite