Anchetă judiciară pentru moartea prinţesei Diana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Convins că a fost un complot, al-Fayed cere "dreptate", după 10 ani de la tragicul accident al fiului său şi al iubitei acestuia. Audierile publice în cadrul anchetei judiciare asupra

Convins că a fost un complot, al-Fayed cere "dreptate", după 10 ani de la tragicul accident al fiului său şi al iubitei acestuia.

Audierile publice în cadrul anchetei judiciare asupra decesului prinţesei Diana şi al prietenului ei, Dodi al-Fayed, au început, ieri, la Curtea Supremă din Londra. Se preconizează că vor dura între patru şi şase luni. Ancheta judiciară, procedură specifică în Anglia şi Ţara Galilor, are în principal ca scop determinarea cauzelor unui deces în circumstanţe violente sau inexplicabile. Nu este un proces, nu există acuzat şi nici o condamnare.

Această anchetă - numită "inquest" de către englezi - a fost suspendată în anul 2004, când judecătorul a cerut Scotland Yard-ului să examineze toate acuzaţiile emise după accidentul survenit în tunelul podului Alma din Paris, la 31 august 1997.

Poliţia britanică a publicat la 14 decembrie 2006 rezultatul anchetei sale: prinţesa Diana, 36 de ani, şi Dodi, 42 de ani, au fost victimele unui "tragic accident", cauzat de viteza excesivă şi de şoferul Henri Paul (şi el decedat) care băuse prea mult (1,74 grame de alcool în sânge) şi a încercat să fugă de paparazzi. Aceste concluzii corespund cu cele la care a ajuns şi poliţia franceză. Scotland Yard a arătat, de asemenea, că prinţesa nu era nici însărcinată, nici logodită cu Dodi.

Acuzaţiile miliardarului egiptean

Miliardarul Mohamed al-Fayed, proprietarul magazinului de lux "Harrod`s", spune că este "sută la sută sigur" că fiul său şi prinţesa Diana au fost asasinaţi de serviciile secrete britanice, complotul fiind pus la cale de prinţul Philip, soţul reginei Elizabeth. Îndurerat, omul de afaceri egiptean a lansat proceduri în justiţie în mai multe ţări.

A obţinut ca ancheta să fie publică şi apoi cea mai înaltă instanţă din Marea Britanie a decis ca ancheta judiciară să aibă loc cu un juriu popular. Al-Fayed nu a obţinut însă ca regina şi soţul ei să fie interogaţi. 22 de juraţi potenţiali au fost preselecţionaţi în vederea constituirii juriului de 11 membri. După depunerea jurământului, ei se vor bucura de protecţia poliţiei pe traseele spre tribunal.

Judecătorul şi juriul vor merge cu avionul la Paris, în zilele de 8 şi 9 octombrie, pentru a vizita locul tragediei. Martorii, în special paparazzii şi garda de corp Trevor Rees-Jones - care a supravieţuit - vor putea depune mărturii începând din 10 octombrie. Avocaţii lui Mohamed al-Fayed au convocat 68 de martori, dar venirea lor nu este obligatorie.

Speranţele unui tată

Ieri, la intrarea de la Curtea Supremă din Londra, Mohamed al-Fayed a declarat în faţa jurnaliştilor că "speră să se facă dreptate". "Mă bat de 10 ani. În sfârşit, vom avea un juriu compus din cetăţeni obişnuiţi şi sper că va lua decizia în care cred, că fiul meu şi prinţesa Diana au fost ucişi de familia regală", a susţinut din nou miliardarul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite