Amnesty International denunţă politica italiană faţă de romi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amnesty International a solicitat miercuri Guvernului Mario Monti să modifice de urgenţă legile şi politicile puse în aplicare referitor la comunitatea romă în Italia şi a denunţat lipsa respectului faţă de drepturile lor din partea autorităţilor.

"Evacuările forţate care îi vizează pe romi se derulează în continuare fără nici o consultare şi fără ca o locuinţă alternativă să fie propusă", a afirmat Elisa De Pieri, cercetătoare pentru Amnesty International. "Asta constituie o violare evidentă a dreptului internaţional", a continuat ea în timpul prezentării la Roma a unui raport al ONG-ului asupra situaţiei romilor în Italia, relatează AFP citată de Mediafax.

Amnesty International solicită, deci, Guvernului să "respecte strategia naţională de integrare a romilor" în societatea italiană, un program pe care l-a prezentat la Uniunea Europeană în februarie, a subliniat Christine Weise, preşedinta Amnesty International Italia.

În numeroase cazuri, expulzările au obligat romii să trăiască în condiţii mult mai precare, marginale şi insalubre, denunţă raportul.

Amnesty International a solicitat totodată Comisiei Europene deschiderea unei proceduri de infrigement împotriva Italiei privind tratamentul aplicat romilor, în conformitate cu o directivă comunitară.

ONG-ul, de asemenea, a evidenţiat costul economic pe care evacuările forţate îl generează.

"Numai la Roma, autorităţile au cheltuit aproape şapte milioane de euro în cursul ultimilor trei ani" pentru a proceda la expulzări ale romilor, a anunţat Carlo Stasolla, preşedintele unei asociaţii italiene care activează în favoarea acestei comunităţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite