Americanii au primit liber la arme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă din SUA a eliminat mai multe restricţii privind armele de foc, făcând aproape imposibilă interzicerea posesiei lor.

Decizia celei mai înalte instanţe juridice americane, adoptată, la limită, cu cinci voturi contra patru, a fost luată în baza celui de-al doilea Amendament al Constituţiei ţării, ce garantează dreptul la autoapărare al fiecărui individ. Acest amendament, introdus în secolul al XVIII-lea, stipulează că "dreptul populaţiei de a deţine şi purta arme nu poate fi îngrădit".

Instanţa a adus, totuşi, unele precizări, afirmând că dreptul la a deţine o armă nu este echivalent cu "dreptul de a deţine orice fel de armă de foc, oriunde şi în orice circumstanţă". Decizia interzice astfel intrarea persoanelor înarmate în şcoli şi clădiri publice, precum şi dreptul persoanelor cu handicap psihic de a cumpăra arme.

„Este o zi mare în istoria Statelor Unite", a jubilat, la aflarea veştii, reprezentantul influentei "National Rifle Association", grup ce pledează pentru liberalizarea totală a armelor.

Autorizare la nivel federal

Hotărârea Curţii intervine la doi ani după ce această instanţă anulase interdicţia posesiei armelor de foc în Washington, oraş aflat sub jurisdicţie federală.

Sesizată de un locuitor din Chicago (unde armele de foc erau interzise de 30 de ani), Curtea a reparat "anomalia", extinzând decizia la nivelul întregii ţări. Judecătorii au apreciat că al doilea Amendament al Constituţiei este valabil pentru fiecare stat american, aidoma altor drepturi fundamentale, precum libera exprimare sau libertatea religioasă.

Pentru asociaţiile contra violenţei, cum ar fi "Violence Policy Center" din Washington, decizia nu reprezintă decât "o victorie a lobby-urilor pro arme şi a industrei de profil" şi va provoca cu siguranţă moartea multor persoane.

În prezent, peste 200 de milioane de arme de foc se află în circulaţie în SUA (la o populaţie de 300 de milioane), fiind "responsabile" de moartea a 30.000 de persoane pe an. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite