Americanii, neinteresaţi de turneul lui Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aşteptarea convenţiilor, alegătorii nu urmăresc campaniile celor doi candidaţi Un sfert din americani nu au o părere bună despre turneul european al candidatului democrat la Casa

În aşteptarea convenţiilor, alegătorii nu urmăresc campaniile celor doi candidaţi

Un sfert din americani nu au o părere bună despre turneul european al candidatului democrat la Casa Albă, dar distanţa dintre Barack Obama şi John McCain a crescut.

Potrivit unui sondaj realizat de Gallup şi "USA Today", 26% din americani au o părere negativă referitoare la turneul din Europa şi Orientul Mijlociu al lui Barack Obama. 35% din repondenţi au o opinie pozitivă, în timp ce 39% susţin că nu au suficiente informaţii pentru a se pronunţa.

Pe de altă parte, conform sondajului Gallup realizat mediat după încheierea vizitei, Obama s-a distanţat la 6 puncte de McCain, cea mai mare diferenţă după aceea înregistrată la începutul lunii iunie - 7%.

Analiştii apreciază însă că turneul nu are o influenţă prea mare asupra alegătorilor americani, întrucât aceştia se află în vacanţă şi nu urmăresc prea atent "evoluţiile" celor doi candidaţi, fiind în aşteptarea convenţiilor.

Pensionarii, iritaţi

Chiar dacă interesul pentru alegeri este scăzut în această perioadă, Barack Obama şi John McCain îşi continuă campaniile electorale, miza fiind atragerea grupurilor indecise de alegători.

McCain a reuşit însă să-i enerveze pe pensionari, care votează de obicei cu republicanii. În condiţiile în care votul lor ar putea fi decisiv, datorită prezenţei mari la vot a acestei categorii, candidatul republican a creat o oarecare derută, după ce s-a pronunţat împotriva politicilor de securitate socială.

Campanie printre hispanici

Partidul Democrat şi-a îndreptat atenţia spre hispanici, intenţionând să deblocheze 20 de milioane de dolari pentru o campanie prin care să îi încurajeze pe reprezentanţii acestei minorităţi să voteze cu Barack Obama. Campania va servi mai ales în a-i ajuta pe alegătorii latini să se înscrie pe listele electorale, au explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, parlamentarii democraţi de origine hispanică, Ken Salazar, Hilda Solis şi Jose Serrano.

Fiind principala minoritate din Statele Unite, hispanicii ar putea înclina balanţa în mai multe state-cheie precum Colorado, Florida, Nevada sau New Mexico.

În prezent, circa 9 milioane de hispanici se află pe listele electorale. În schimb, grupurile ecologiste şi-au anunţat deja sprijinul pentru Obama, ceea ce nu constituie o surpriză, apărătorii mediului făcând parte din electoratul tradiţional democrat.

26% din americani

- au o părere negativă referitoare la turneul din Europa şi Orientul Mijlociu al lui Barack Obama

Apreciere peste Ocean

Discursul de la Berlin a fost bine primit de germani, 62% din ei apreciind apelul la unitate lansat de Barack Obama europenilor şi americanilor. Un sondaj al institutului Emnid arată că 63% din cei chestionaţi consideră că relaţiile germano-americane s-ar îmbunătăţi, dacă Obama ar ajunge la Casa Albă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite