Americanii nu mai intenţionează să reducă drastic numărul soldaţilor din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comandanţii trupelor americane au cerut Pentagonului să permită staţionarea unui număr mai mare de forţe militare în Europa, pentru a riposta în cazul unui eventual atac al Rusiei şi al altor

Comandanţii trupelor americane au cerut Pentagonului să permită staţionarea unui număr mai mare de forţe militare în Europa, pentru a riposta în cazul unui eventual atac al Rusiei şi al altor posibile ameninţări, potrivit oficialilor militari de rang înalt.

Planurile de reducere a numărului soldaţilor staţionaţi în Europa ar lăsa comandanţii americani cu un număr prea mic de trupe pentru a asigura sprijin logistic şi a se antrena cu aliaţii de pe continent sau pentru avea forţa militară necesară pentru misiuni în zone de conflict cum ar fi Irak sau Afganistan, a declarat generalul David McKiernan, şeful forţelor armate în Europa.

"În această perioadă de conflict permanent, există câteva puncte sensibile în cadrul Comandamentului European (zona de responsabilitate), în privinţa cărora trebuie să fim atenţi", a spus McKiernan. "Nu ştim ce se va întâmpla în contextul unei Rusii renăscute", a afirmat el la Washington. Unii analişti susţin că SUA nu au nevoie de o prezenţă prea numeroasă în Europa, odată cu încheierea ameninţării sovietice.

În 2004, preşedintele George W. Bush a fost de acord cu acest lucru, anunţând că va închide bazele militare americane de peste Ocean şi va retrage câteva zeci de mii de trupe staţionate în Europa. Dar operaţiunile recente efectuate de armata rusă i-au determinat pe oficialii din Apărare să reanalizeze situaţia militarilor americani în Europa.

Generalul McKiernan a evocat şi alte acţiuni ale Rusiei, cum ar fi implicarea în conflictele de la graniţă şi desfăşurarea operaţiunilor militare în afara teritoriului său. În contextul schimbării bazelor trupelor americane la nivel global, numărul soldaţilor staţionaţi în Europa a scăzut de la aproximativ 62.000, câţi erau în urmă cu doi ani, la circa 50.000, în prezent. Pentagonul intenţiona să reducă acest număr la 28.000 şi să transfere două dintre cele patru brigăzi de luptă în SUA, dar comandantul trupelor americane din Europa a cerut să păstreze toate cele patru brigăzi, adică circa 40.000 de soldaţi. (Viorica Marin)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite