Americanii fug din calea lui Gustav

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uraganul Gustav, care a devastat sâmbătă Cuba, distrugând case şi drumuri, a intrat ieri în Golful Mexic, unde a scăzut în intensitate până la gradul 3. Centrul pentru Uragane al SUA a

Uraganul Gustav, care a devastat sâmbătă Cuba, distrugând case şi drumuri, a intrat ieri în Golful Mexic, unde a scăzut în intensitate până la gradul 3. Centrul pentru Uragane al SUA a anunţat însă că astăzi, când va atinge coasta SUA, furtuna ar putea creşte până la gradul 5, cel mai mare pe scara Saffir-Simpson de măsurare a uraganelor.

După lecţia Katrina, americanii care locuiesc în statele limitrofe Golfului Mexic nu au avut nevoie de prea multe îndemnuri pentru a evacua zona. Circa un milion de persoane au părăsit ieri statul Louisiana, generând haos în aeroporturi şi pe autostrăzi.

Primarul din New Orleans, Ray Nagin, a numit uraganul Gustav "mama tututor furtunilor" şi a dispus evacuarea obligatorie a întregii populaţii a oraşului, de 300.000 de locuitori. El a avertizat că cei care vor rămâne "vor face cea mai mare greşeală din viaţa lor". Pagubele aduse de Gustav exploatărilor de petrol din Golful Mexic ar putea fi mai mari decât cele provocate de Katrina, avertizează specialiştii.

Peste un milion de americani au părăsit în grabă zona Golfului Mexic înaintea sosirii uraganului Gustav, aşteptat să lovească astăzi coastele sudice ale Statelor Unite

Bântuiţi de amintirile încă proaspete ale devastatorului uragan Katrina, locuitorii oraşului New Orleans s-au supus ordinului de evacuare.

Uraganul Gustav, care a lovit sâmbătă Cuba, distrugând case şi drumuri, a intrat ieri în Golful Mexic, unde a scăzut în intensitate până la gradul 3.

Centrul pentru Uragane al SUA a anunţat însă că luni, când va atinge coasta SUA, furtuna ar putea creşte în intensitate până la gradul 5, cel mai mare pe scara Saffir-Simpson de măsurare a uraganelor.

Locuitorii oraşului New Orleans, care înainte nu se temeau de uragane şi obişnuiau să-şi petreacă timpul în baruri până la trecerea lor, au acum o reacţie total diferită înaintea uraganului Gustav, scrie presa locală. Bântuiţi de amintirile încă proaspete ale devastatorului uragan Katrina, care a lovit oraşul în august 2005, un milion de locuitori au părăsit zona de coastă a Golfului Mexic.

Aeroporturile din zonă erau supraaglomerate, iar pe autostrăzile statului Louisiana autovehiculele circulau bară la bară, circulaţia fiind permisă într-un singur sens: către ieşirea din stat.

"Mama tuturor furtunilor"

Primarul din New Orleans, Ray Nagin, a numit uraganul Gustav "mama tuturor furtunilor" şi a ordonat evacuarea obligatorie a întregii populaţii a oraşului, de 300.000 de locuitori. El a avertizat că cei care vor rămâne "vor face cea mai mare greşeală din viaţa lor".

Circa 30.000 de persoane, mai ales populaţia în vârstă, bătrânii şi săracii, care nu au avut alte mijloace de a părăsi zona au stat la cozi mai lungi de un kilometru pentru a se urca în autobuzele şi trenurile care i-au transportat către adăposturi din statele vecine.

Peste 2.000 de soldaţi şi 1.400 de poliţişti au avut grijă ca nimeni să nu mai intre în oraş şi au asigurat paza locuinţelor împotriva infractorilor. În total, 11, 5 milioane de oameni sunt în calea uraganului Gustav, potrivit Biroului de recensământ al SUA.

Valuri de şase metri

Partea de vest a oraşului New Orleans ar putea fi inundată deoarece digurile de trei metri înălţime nu vor face faţă valurilor de furtună de circa 6 metri pe care le-ar putea aduce Gustav, avertizează meteorologii.

Cei care rămân în oraş vor trebui să-şi asume întreaga răspundere pentru această decizie, au anunţat oficialii. Primarul i-a avertizat pe cei care vor să rămână că trebuie să aibă topoare, deoarece ar putea fi nevoiţi să spargă acoperişurile pentru a ieşi din casele inundate.

Pagube la exploatările de petrol

Pagubele aduse de Gustav exploatărilor de petrol din Golful Mexic ar putea fi mai mari decât cele provocate de Katrina, avertizează specialiştii.

Companiile petroliere au evacuat circa 35.000 de lucrători din zonă şi au închis peste trei sferturi din sonde. Golful Mexic asigură un sfert din producţia internă de petrol a SUA şi jumătate din capacitatea de rafinare.

Trei ani de la dezastrul Katrina

Weekendul trecut, locuitorii oraşului New Orleans au marcat trei ani de la devastatorul uragan Katrina, care a lovit Golful Mexic pe 29 august 2005, ducând la moartea a peste 2.500 de persoane. Valurile provocate de furtună au dărâmat digurile, inundând peste 80% din New Orleans.

Victimele sechestrate de ape au fost nevoite să aştepte zile întregi pentru a primi ajutor. Pagubele produse s-au ridicat la circa 80 de miliarde de dolari, făcând din Katrina cel mai costisitor dezastru natural din SUA. (Ana-Maria Vieru)

Gustav strică momentul de glorie al republicanului John McCain

Uraganul Gustav loveşte coasta statului Louisiana exact în ziua în care începe Convenţia Republicană, în cadrul căreia candidatul la preşedinţie John McCain urmează a primi nominalizarea. Unii analişti au observat cu ironie că Gustav vine tocmai "la timp" pentru a aminti americanilor de proasta gestionare de către guvernul Bush a crizei provocate de Katrina în 2005.

McCain a vorbit chiar despre amânarea convenţiei, spunând că ar fi nepotrivit să organizeze o festivitate când locuitorii din Golful Mexic trăiesc o tragedie, însă oficialii republicani au anunţat că nu îşi vor schimba planurile.

Obama: "Voi spune câteva rugăciuni"

"Vom monitoriza situaţia şi voi spune câteva rugăciuni", a declarat McCain. Unii guvernatori ai statelor din Golf şi-au anulat deja participarea la convenţie, iar prezenţa lui George Bush este puţin probabilă, el urmând a se adresa convenţiei prin satelit, a anunţat Casa Albă. În 2005, Bush a fost criticat pentru că nu şi-a schimbat programul pentru a gestiona criza.

Candidatul democrat Barack Obama a organizat o conferinţă de presă ad-hoc, îndemnându-i pe locuitorii statului Louisiana să nu subestimeze forţa uraganului şi să se supună ordinului de evacuare.

11,5 milioane de persoane sunt ameninţate de uraganul Gustav

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite