Americanii, la coadă la vize?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa ameninţă că va introduce vizele pentru cetăţenii SUA Europarlamentarii au votat o rezoluţie prin care solicită SUA să includă toate statele UE în programul Visa Waiver; în caz

Europa ameninţă că va introduce vizele pentru cetăţenii SUA

Europarlamentarii au votat o rezoluţie prin care solicită SUA să includă toate statele UE în programul Visa Waiver; în caz contrar americanii vor avea nevoie de vize pentru a circula în UE.

că UE ar putea aplica principiul reciprocităţii prin reintroducerea vizelor la călătoria în statele Uniunii, în caz de rezultate nesatisfăcătoare la negocierile cu Statele Unite privind regimul vizelor pentru cetăţenii europeni care călătoresc în SUA.

Cu 511 voturi pentru, 29 împotrivă şi 7 abţineri, europarlamentarii au adoptat la Strasbourg o rezoluţie elaborată de Gerard Deprez (Belgia).

Documentul menţionează că participarea la programul de scutire de vize (VWP) ar trebui să le acorde, fără întârziere, tuturor cetăţenilor statelor membre, în aceleaşi condiţii, drepturi identice în ceea ce priveşte statutul paşapoartelor lor.

Fără acces la baza de date

În plus, se prevede că accesul SUA la bazele de date sau sistemele de informaţii ale UE/CE ar trebui interzis, cu excepţia cazului în care este autorizat în mod explicit de dreptul comunitar, iar în acest caz, ar trebui să fie convenit de comun acord la nivelul UE şi să se bazeze pe respectarea deplină a principiului reciprocităţii.

Orice extindere a transmiterii către Interpol a datelor privind paşapoartele pierdute şi furate ar trebui convenită de comun acord la nivelul UE. Sunt vizate, de asemenea, inspecţiile din partea SUA în cazul în care există zboruri directe între un aeroport de pe teritoriul Uniunii şi SUA, ele fiind autorizate în conformitate cu standardele Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (ICAO).

În plus, orice acord oficial privind repatrierea cetăţenilor UE nu ar trebui să fie acceptabil decât pe bază de reciprocitate, urmând să fie negociat şi încheiat de CE şi SUA.

Eurodeputaţii cer solidaritate

Eurodeputaţii au cerut statelor membre să nu submineze solidaritatea europeană şi să negocieze acorduri individuale cu SUA, cum au făcut până în prezent şase state devenite membre ale UE în 2004 - Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria şi Slovacia.

Acestea au semnat acorduri bilaterale cu SUA, care prevăd schimbul de informaţii cu autorităţile americane pentru a permite circulaţia fără vize în Statele Unite. Din VWP sunt excluse Grecia şi alte patru ţări central şi est-europene care au aderat la UE în 2004 şi 2007.

România nu are perspective apropiate de a fi inclusă în programul Visa Waiver, din cauza ratei de respingere a vizelor, care a crescut în 2007 la circa 37%, fiind cea mai mare rată de respingere din UE. Atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul Călin Popescu Tăriceanu susţin ambele căi de negociere - bilaterală şi în cadrul UE - pentru includerea României în programul Visa Waiver.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite