America evită furtuna financiară perfectă la o distanţă de câteva ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul american a aprobat şi el compromisul dintre republicani şi democraţi pe tema măririi plafonului datoriei publice. Peste câteva ore, SUA ar fi trebuit să înceteze plăţile.

Cu doar câteva ore înainte de atingerea plafonului datoriei publice şi intrarea în incapacitate de plată, Senatul, în care democraţii deţin încă majoritatea, şi-a dat şi el acordul. Înţelegerea dintre republicani şi democraţi a primit în Senat 74 de voturi "pentru" şi 26 "împotrivă". Cu o zi înainte, primise votul favorabil al Camerei Reprezentanţilor. Legea mai trebuie acum doar să fie semnată de preşedintele Barack Obama.

SUA continuă astfel să îşi mărească datoria publică, care se ridică la 14,3 milioane de dolari (înainte de noua ridicare a plafonului). Concomitent cu îndatorarea, America va trebui să economisească în următorii 10 ani 2,1 trilioane (2.100 de miliarde) de dolari..

Nu se ştie cât şi de unde va fi tăait deocamdată, iar măsurile concrete vor depinde de deciziile unui comitet format din şase reprezentanţi democraţi şi şase republicani.
Există însă un pericol real ca Statele Unite să nu îşi mai poată păstra ratingul AAA - cel mai mare mare din lume, semn al stabilităţii economiei sale. Agenţia Standard&Poor's anunţase înainte de vot că reducerile ar trebui să fie de cel puţin 4 trilioane de dolari pentru a da semnale că finanţele sunt puse în ordine şi a evita o retrogradare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite