VIDEO America, ţara bonurilor de masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 46 de milioane de persoane recurg la bonurile de masă, plătite integral de stat, o soluţie altădată pentru cei săraci. Programul SUA pentru persoanele cu dizabilităţi este aproape de colaps. În actuala situaţie, banii vor ajunge doar până în 2017.

Aplicaţiile sunt cu 50% mai multe faţă de acum 10 ani, pe fondul creşterii şomajului şi al îmbătrânirii generaţiei „baby boom". Programul se confruntă cu probleme de foarte mulţi ani, dar nicio administraţie nu a luat taurul de coarne. La sfârşitul anilor '70, Congresul a încercat să reformeze programul şi a înăs­prit condiţiile de înscriere. Numărul beneficiarilor a scăzut timp de câţiva ani, chiar în perioada recesiunii de la începutul anilor '80. Dar condiţiile au fost relaxate din nou şi din 1984 numărul aplicaţiilor admise a crescut din nou.

Vezi aici video!

Fondurile care administrează programul cer Congresului relocarea de fonduri de la sistemul de pensii, măsură care a mai fost luată o dată, în 1984. Soluţia este însă una pe termen scurt şi ar pune presiune pe programul de pensii, sufocat şi el în ultimii ani. De altfel, sistemul de securitate socială, în care sunt incluse, printre altele, programul pentru persoane cu dizabilităţi şi pentru pensionari, riscă să intre şi el în colaps în următorii 20 de ani. Cu o rată a şomajului de 9,2%, se estimează că anul acesta în jur de 3,3 milioane de persoane vor încerca să intre în program. Cu 700.000 mai mulţi decât în 2008.

Multe disfuncţionalităţi

Dincolo de problemele financiare, programul prezintă numeroase disfuncţionalităţi. Cum condiţiile de eligibilitate nu sunt strict stabilite, în el intră foarte multe persoane care nu s-ar califica, în timp ce oameni cu dizabilităţi reale pot aştepta peste doi ani pentru a fi acceptaţi, sau sunt respinşi de două-trei ori. De altfel, două treimi dintre primele aplicaţii sunt respinse. Pensionarii au acces la programul de securitate socială de la 66 de ani - în viitorul apropiat de la 67, astfel că mulţi se îndreaptă spre programul pentru persoanele cu dizabilităţi unde nu există o limită de vârstă. În plus, odată acceptaţi, cetăţenii beneficiază automat, după doi ani, şi de Medicare, programul de asigurări medicale destinat celor care au împlinit 65 de ani. În prezent, 13,6 milioane de americani sunt incluşi în program. Cei care au lucrat în trecut, primesc în medie 927 de dolari lunar, iar cei care nu au lucrat - 500 de dolari.

Economii de 12 miliarde de dolari

Anul trecut, autorităţile au descoperit că beneficii în valoare de 1,4 miliarde de dolari au fost acordate unor persoane care nu îndeplineau criteriile. Cele mai numeroase cazuri au fost ale celor care nu s-au retras din program, deşi între timp se angajaseră. Congresul intenţionează să aloce în următorii 10 ani aproximativ patru miliarde de dolari pentru crearea unor programe care să-i detecteze pe cei care încalcă condiţiile. Biroul pentru Buget al Congresului estimează că instituirea acestor controale va duce la economisirea a 12 miliarde de dolari în 10 ani.

Bonurile de masă, în creştere

De la declanşarea crizei financiare, americanii s-au îndreptat masiv spre bonurile de masă (subvenţionate integral de guvern), altădată un program la care apelau doar şomerii şi persoanele cu venituri foarte mici. 46 de milioane primesc anul acesta bonuri de masă, adică 15% din populaţie, cu 74% mai mult decât în 2007. Aproximativ 40% din cei care solicită bonuri de masă, provin din familii în care cel puţin o persoană munceşte. O familie de patru persoane poate primi bonuri în valoare de cel mult 668 de dolari pe lună. Bonurile pot fi folosite doar pentru a cumpăra mâncare, precum şi seminţe de cultivat în propria grădină. Potrivit Reuters, în mai 2011, o treime dintre locuitorii statului Alabama primeau bonuri de masă, e drept după o serie de tornade devastatoare. În aceeaşi lună, o cincime dintre locuitorii din Washington, New Mexico, Oregon şi Tennessee erau înscrişi în program.

În trecut, programul s-a bucurat de sprijin bipartizan, dar în ultimul timp republicanii au lansat critici la adresa lui. Republicanii din Camera Reprezentanţilor au propus înăsprirea condiţiilor, în timp ce Newt Gingrich a vorbit de „partidul bonurilor de masă", referindu-se la democraţi.

Hrană insuficientă pentru copii

Un studiu al Feeding America, cea mai mare organizaţie caritabilă care colectează alimente destinate persoanelor cu probleme, a dat ieri publicităţii un studiu îngrijorător: 17 milioane de copii - unul din patru - nu beneficiază de hrană suficientă şi sănătoasă. Iar studiul se bazează pe date oficiale din 2009. Cu toate acestea, proiectul de buget pe 2012 al Camerei Reprezentanţilor prevede reduceri substanţiale pentru programele federale destinate acordării de ajutoare alimentare.

46 de milioane de americani folosesc bonuri de masă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite