SUA comemorează victimele atentatelor din 11 septembrie 2001

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii comemorează marţi victimele atentatelor teroriste de acum 11 ani, într-o atmosferă de relativă sobrietate, care reflectă o cicatrizare progresivă a rănilor provocate de această tragedie, relatează AFP.

Principala ceremonie este prevăzută la Ground Zero, locul în care se aflau la New York turnurile gemene ale World Trade Center. Ca în fiecare an de la producerea tragediei, aici vor fi citite numele celor aproximativ 3.000 de persoane care au murit la New York, Washington şi Shanksville, în Pennsylvania.

Ca de fiecare dată, vor fi respectate mai multe minute de reculegere care vor marca momentele în care cele două avioane de linie au lovit turnurile World Trade Center şi ora la care acestea s-au prăbuşit.

În acest an totuşi, nici primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, nici o altă personalitate politică de prim-plan nu va lua cuvântul, aşa cum s-a întâmplat în 2011, când s-au comemorat zece ani de la aceste atentate.

Preşedintele american Barack Obama şi soţia sa, Michelle, se vor reculege în linişte în exteriorul Casei Albe, după care vor vizita memorialul de la Pentagon. Vicepreşedintele Joe Biden va merge în Shanksville, în Pennsylvania, locul în care s-a prăbuşit zborul 93 al United Airlines, ai cărui pasageri le-au rezistat celor care au deturnat avionul.

Luni, la Shanksville, secretarul Apărării Leon Panetta a cerut la rândul său ca soldaţii americani "care luptă şi mor în Afganistan" să nu fie uitaţi.

"Mă rog pentru ca în momentul în care ne amintim de 11 septembrie, să ne acordăm timp pentru a ne aminti de sacrificiile suportate de cei care au luptat şi au murit pentru ca astfel de evenimente să nu se mai producă", a declarat el.

Campania electorală nu va fi abandonată

Fapt notabil, campania electorală pentru alegerile prezidenţiale nu va fi abandonată marţi. Fostul preşedinte Bill Clinton, al cărui discurs la convenţia democrată în favoarea lui Obama a înregistrat un succes răsunător, va merge la Miami în Florida pentru a-l susţine pe preşedintele în exerciţiu care se va confrunta, la 6 noiembrie, cu republicanul Mitt Romney.

Pentru numeroşi americani, împlinirea a zece ani de la atentate, în 2011, care s-a bucurat din partea presei de o atenţie ieşită din comun, a constituit punctul culminant al acestor comemorări.

În plus, moartea lui Osama ben Laden, ucis de un comando american în mai 2011 la decizia lui Barack Obama, a contribuit la desprinderea de deceniul precedent.

La New York, un nou zgârie-nori care va atinge 541 de metri, respectiv 1.776 de picioare, cifră simbolică pentru anul independenţei Statelor Unite, este în ultima fază a construcţiei. Acesta va fi cea mai înaltă clădire din New York şi Statele Unite, aşa cum erau turnurile gemene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite